Vilket löneavdrag för den skattefria laddelen?

Fråga: Ett företag låter sina anställda ladda sina elbilar – både förmånsbilar och egna bilar – från företagets elstolpar vid arbetsplatsen. Eftersom tanken är att företaget inte ska få någon ökad kostnad får de anställda betala hela det uppkomna förmånsvärdet med ett nettolöneavdrag.

Det skattepliktiga förmånsvärdet av fritt drivmedel till förmånsbilar uppgår till kostnaden för drivmedlet inklusive moms uppräknat till 1,2. Förmånsvärdet för fritt drivmedel till egen bil uppgår till den faktiska kostnaden (inklusive moms), d v s utan någon uppräkning.

Förmån av fri el är ju skattefri fr o m den 1 juli 2023 vad gäller laddning vid arbetsplatsen. Detta t o m den 30 juni 2026. Kan finansieringen av drivmedlet – med tanke på skattefriheten – göras på något annat sätt, och det ändå blir kostnadsneutralt för arbetsgivaren?

Svar:

Ja. Det skulle vara möjligt att byta från nettolöneavdrag till bruttolöneavdrag. Eftersom den fria elen i det här fallet är skattefri även för förmånsbilar, d v s det sker inte någon uppräkning till 1,2, blir formeln för bruttolöneavdraget följande vad gäller förmånsbilar respektive egna bilar:

För att det ska bli kostnadsneutralt för företaget – utan hänsyn taget till t ex semesterersättning och pensionsavsättningar – kan bruttolöneavdraget för drivmedlet till en förmånsbil (i företag där bilen används till någon del i momspliktig verksamhet) beräknas till den faktiska kostnaden exklusive moms dividerat med 1,3142. För egna bilar, samt för sådana förmånsbilar som inte används till någon del i momspliktig verksamhet, gäller den faktiska kostnaden inklusive moms dividerat med 1,3142.

Utan hänsyn till att kanske den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) sänks, genom att bruttolönen sänks, gör den anställde en inbesparing genom denna löneväxling jämfört med tidigare till samma kostnad för företaget.

Dela med dig av veckans fråga :