Föräldraledighet på deltid
En förälder har rätt att vara föräldraledig samtidigt som föräldrapenning tas ut. Ledigheten på deltid kan tas ut som 100%, 75 %, 50 %, 25% och 12,5 % av en dag hos Försäkringskassan.
Anmälan om föräldraledighet på deltid med föräldrapenning ska göras på samma sätt som vid övrig föräldraledig.
Förkortning av arbetstiden, utan föräldrapenning
En förälder har rätt att förkorta sin arbetstid med upp till 25% av den normala arbetstiden på arbetsplatsen. Denna rätt gäller fram tills att barnet fyller åtta år eller går ut första klass.
Med normal arbetstid menas arbetstiden på heltid på arbetsplatsen. Den som redan arbetar deltid 75% eller mindre kan därför inte förkorta sin arbetstid ytterligare.
Syftet med denna ledighet är främst att små barn inte ska behöva ha långa dagar i förskolan. En förälder ska kunna förkorta sin arbetstid och sluta t ex kl 15.00 varje dag. Det är också möjligt att vara ledig t ex en dag i veckan.
Vid förkortning av arbetstiden får ledigheten alltså spridas över arbetsveckans samtliga dagar eller förläggas till viss eller vissa av arbetveckans dagar.
Anmälan om föräldraledighet på deltid utan föräldrapenning ska göras på samma sätt som vid övrig föräldraledig.
Förkortning av arbetstiden, med omvårdnadsbidrag
En förälder till barn med funktionsnedsättning har rätt att förkorta arbetstiden med upp till 25% av den normala arbetstiden på arbetsplatsen. Det gäller så länge det lämnas ett omvårdnadsbidrag från Försäkringskassan för barnet.
Syftet med denna ledighet är att underlätta för en förälder som har barn med funktionsnedsättning att kombinera omvårdnaden av barnet med en anställning.
Rätten att arbeta deltid upphör här inte vid en viss ålder på barnet utan är knutet till omvårdnadsbidraget. Ett omvårdnadsbidrag kan lämnas till och med juni det år barnet fyller 19 år.
Anmälan om förkortning av arbetstiden ska göras på samma sätt som vid övrig föräldraledighet.
Artiklar på samma ämne

Nyhetsbrev
Anmäl dig här!