En arbetsgivare fick betala skadestånd efter att ha brutit mot ett gällande arbetsmiljöavtal. Företaget hade inte sett till att två anställda fick tillgång till en personalbod.
torsdag 21 februari 2019
Lästid: 1 Minut
info
Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedan Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!
Arbetsgivarorganisationen och fackföreningen hade träffat ett särskilt arbetsmiljöavtal. Av detta framgick att det alltid ska finnas tillgång till personalutrymme, d v s måltids- och klädrum för personal som befinner sig på en byggarbetsplats.
Personalutrymmet kan vara i form av en personalbod som flera anställda har tillgång till. Arbetsgivaren förväntas informera de anställda om vad som gäller på de olika arbetsplatserna. Det förekommer t ex att nyckeln till boden göms på ett särskilt ställe.
I det här fallet fanns två personalbodar som i sig var godtagbara och företaget hade fullgjort sin huvudförpliktelse att säkerställa att det fanns personalutrymmen. Däremot ansågs företaget inte ha informerat de anställda på ett godtagbart sätt hur de skulle få tillgång till personalbodarna.
Genom att företaget hade brutit mot arbetsmiljöavtalet dömdes de att betala allmänt skadestånd på 40 000 kr till fackföreningen och 10 000 kr vardera till de båda arbetstagarna. (Arbetsdomstolen dom nr 10/2019)
Viktigt att tänka på angående olika avtal
Kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan arbetsgivare/arbetsgivarorganisation och en fackförening. Detta avtal ska röra förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagarna.
Arbetsmiljöavtal kan t ex ha regler om att arbetsgivaren är skyldig att vara ansluten till en företagshälsovård, att arbetsmiljöarbetet ska ske i samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare och hur det centrala och lokala arbetsmiljöarbetet i övrigt ska hanteras.