Swedbank lyssnar – och ökar engagemanget

Piret Pellinen ansvarar för att utveckla Swedbanks medarbetarengagemang. Men hur går det till på ett företag med nästan 16000 anställda och 1800 chefer? "Nyckeln är att allas röster hörs", förklarar hon.
tisdag 23 november 2021
Lästid: 1 Minut

Engagemang skapas om alla får rätt förutsättningar att utföra sitt jobb. Det menar Piret Pellinen, Employer Value Proposition and Branding Lead på Swedbank.

– Vi är en stor organisation och jag gör det bästa jag kan för dessa frågor på ’top-level’ och genom att stötta våra chefer. Men det viktigaste arbetet gör våra ledare på olika nivåer i organisationen. Det är i det närmsta teamet medarbetare ska känna sig trygga och stolta, säger hon.

Ett av Swedbanks fokusområden för att möta framtida utmaningar är just högt engagemang hos medarbetarna. Men hur uppnås det i praktiken?

– Vi vill att alla ska känna att de blir hörda, för vi vet att det är nyckeln till engagemang. Alla medarbetare ska kunna dela med sig i en trygg miljö.

För att skapa en trygg och engagerad arbetsmiljö lyfter Swedbank regelbundet olika teman i diskussioner, workshoppar och pulsmätningar från &frankly.

– Vi upplevde att våra tidigare medarbetarundersökningar var svåra att förstå och för långa. Genom &frankly får vi mer direkt kommunikation med våra medarbetare.

Swedbank har använt &frankly i fyra år och de flesta resultaten är tillgängliga för både chefer och medarbetare i realtid. Deras undersökningar visar att medarbetarengagemanget har varit stabilt eller till och med gått upp under pandemin.

– Vi satte på en gång ihop &frankly-frågor om covid och medarbetarnas arbetsmiljö. Det gjorde att vi snabbt fick svar från organisationen om vad den behövde.

Dela sidan: