Kontorsplatser med och utan kontorsservice

Nu är det möjligt för uthyrare av kontorsplatser tillsammans med kontorsservice att lägga moms på hyran, säger Kristina Andreasson, momsexpert på Simployer.
måndag 5 december 2022
Lästid: 2 Minuter

Är det inte alltid moms på hyra av en kontorsplats?

– Nej, momslagen säger att varor och tjänster är momspliktiga om det inte finns ett uttryckligt undantag i lagen. Ett sådant undantag från moms är upplåtelse av rätt till fastighet – alltså till exempel hyra av lokal. Upplåtelse av en kontorsplats i ett – för hyresgästen – eget kontorsrum är en sådan lokalupplåtelse som är momsfri.

– Det finns dock en möjlighet för uthyraren att välja frivillig skattskyldighet. Vid frivillig skattskyldighet blir uthyrning av lokal en momspliktig tjänst. De krav som ställs för att få välja frivillig skattskyldighet gör det dock ibland svårt att ha rätt att välja momsplikt.

Gör det någon skillnad om uthyrningen avser en kontorsplats i ett öppet kontorslandskap?

– Nja, inte om hyresgästen enbart – utan kontorsservice – ges rätten att alltid få tillgång till ett skrivbord. Det är fortfarande momsfri uthyrning och det blir dessutom väldigt svårt att uppfylla kraven på frivillig skattskyldighet.

– Men, om hyresgästen utöver tillgång till ett skrivbord även tillhandahålls kontorstjänster så blir tjänsten momspliktig. Det anser Skatteverket efter att ha analyserat en dom från Högsta förvaltningsdomstolen (HFD 2021 ref 6).

Vad menas med kontorsservice?

– Skatteverket räknar upp följande som sedvanlig kontorsservice: wifi, tillgång till mötesrum, förvaring i dagskåp, kaffe m.m., kontorsmaterial, utskrifts- och kopieringstjänster.

Måste kontorsservicetjänsterna specificeras i ett avtal?

– Det rekommenderar vi åtminstone. Det kan nämligen vara svårt att objektivt bevisa att uthyrningen av kontorsplatsen är momspliktig utan att kontorsservicetjänster synliggörs i ett skriftigt avtal.

Varför vill uthyrare av kontorsplatser och lokaler lägga moms på hyran?

– När uthyrningen är momspliktig blir också momsen på kostnaderna avdragsgill – i annat fall inte.

 

Nedan bjuder vi på en quick-guide för moms på kontorsplatser och lokaler:

Tjänstens innehåll

Momspliktigt eller momsfritt

Garanterad kontorsplats

- Med kontorsservice

Momspliktigt

Garanterad kontorsplats

- Utan kontorsservice

Momsfritt

Eget kontorsrum

- Med eller utan kontorsservice

Momsfritt*

*Möjligheten till frivillig momsplikt för uthyrningen kan undersökas. Läs om vilka krav som ställs vår artikel i Expert Moms faktabank Frivillig skattskyldighet – förutsättningar.

Vill du få koll de senaste momsnyheterna?

Missa inte Lilla Momsdagen där vi under en halvdag går igenom de senaste momsnyheterna du behöver hålla koll på. Vi kommer bland annat att gå igenom ny moms på fastigheter, aktuellt om solceller, elbilar och laddstolpar och framtidsspaning för flera EU-förslag. Vi ses digitalt!
Självklart vill jag gå på Lilla Momsdagen!

Dela sidan: