Låt de anställda få löneväxla parkeringen!

Med största sannolikhet kommer fri parkering av egen bil vid arbetsplatsen att vara skattefri under hela 2021. Den arbetsgivare som inte bjuder de anställda på parkeringen kan med fördel ta betalt för den via löneväxling. Samma kostnad för arbetsgivaren – men mycket att spara för de anställda, skriver Lennart Salomonsson, skatteexpert på Simployer.
Lennart SalomonssonSkatteexpert
onsdag 3 mars 2021
Lästid: 3 Minuter

Med anledning av coronapandemin kunde de anställda parkera sina egna bilar skattefritt vid arbetsplatsen under mars–december 2020. Anledningen till att förmånen blev skattefri var att man ville uppmuntra de anställda att undvika kollektivtrafiken – och därmed trängsel och smittspridning – och att ta bilen till arbetet istället.

Förmån av fri parkering vid arbetsplatsen kommer att bli skattefri även under hela 2021. Inget är ju klart förrän riksdagen har beslutat om den nya lagen förstås, men regeringen har kommit med ett förslag om detta.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 maj, men de ska gälla retroaktivt under hela 2021.

Helt fri parkering alternativt mot löneväxling

Det allra bästa – ur de anställdas perspektiv – är förstås att arbetsgivaren bjuder på parkeringen utan att ta betalt för den. Arbetsgivaren får då naturligtvis en kostnad för parkeringsplatserna, men den anställde kan här spara mycket pengar.

Men arbetsgivare som inte tidigare har bjudit på parkeringen, utan låtit de anställda betala hela den skattepliktiga parkeringsförmånen med nettopengar, kan med fördel – när skattefriheten för parkeringen införs ­– ändra till ”betalning” via bruttolöneavdrag.

Detta är en fin gest från en god arbetsgivare.

Exempel:

Låt oss anta att en arbetsgivare har tillgång till 10 parkeringsplatser vid arbetsplatsen. Marknadsvärdet för varje parkeringstillstånd är 1 500 kronor per månad.

Arbetsgivaren drar varje månad 1 500 kronor från de tio anställdas nettolöner för att inte få någon kostnad för parkeringsplatserna. Eftersom de anställda alltså har betalat för parkeringen uppkommer inte någon skatte- eller avgiftspliktig förmån.

När nu parkeringsförmånen blir skattefri skulle arbetsgivaren – för att ändå få det kostnadsneutralt – kunna byta från nettolöneavdrag till bruttolöneavdrag. Istället för att betala 1 500 kronor netto skulle de anställda kunna få avdrag från sina bruttolöner med 1 141 kronor (1 500 / 1,3142).

Vid detta bruttolöneavdrag, alltså mot en skattefri förmån, får den anställde del av den inbesparing av arbetsgivaravgifterna som arbetsgivaren gör genom en att den anställde går ner i bruttolön.

Den anställdes kostnad för den fria parkeringen via bruttolöneavdrag uppgår till 799 kronor per månad (70 % x 1 141) vid en marginalskatt på 30 procent och till 536 kronor (47 % x 1 140) om den anställdes marginalskatt är 53 procent.

Båda alltså att jämföra med kostnaden på 1 500 kr vid nettolöneavdrag.

Kostnadsinbesparingen under 2021 för den som betalar 53 procent i marginalskatt uppgår – vid bruttolöneavdrag istället för nettolöneavdrag – till 11 568 kronor (18 000 – 6 432).

Visst vore det trevligt att som arbetsgivare bidra till denna inbesparing?

Retroaktiv tillämpning

Enligt regeringens förslag ska bestämmelserna om skattefri parkering alltså träda i kraft den 1 maj 2021. De ska dock tillämpas retroaktivt från och med den 1 januari. 

Det innebär inte att förmånen kan betraktas som skattefri före den 1 maj (eller om det kanske blir ett annat ikraftträdandedatum). När bestämmelserna väl träder i kraft får de tidigare inlämnade individuppgifterna för de anställda rättas, det vill säga det redovisade förmånsvärdet tas bort.

Men det går ju att kompensera de anställda för gjorda nettolöneavdrag under årets första månader genom att justera bruttolöneavdragen för senare månader under året; allt så det blir kostnadsneutralt för arbetsgivaren och att förtjänsten med löneväxlingen kommer de anställda tillgodo.

Här är det bara viljan som sätter gränser!

Av: Lennart Salomonsson, skatteexpert


Lär dig löneväxla! Den 28 april har du möjlighet att delta på den digitala kursen Löneväxling – två timmar för dig som vill få koll på vilka som ska erbjudas löneväxling, hur pension och ersättning påverkas, när löneväxling ska undvikas – och mycket mer!

 

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss inom lön, skatt och moms en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍

Dela sidan: