Moms på anställdas löneavdrag

Arbetsgivare som erbjuder en förmån mot ett brutto- eller nettolöneavdrag kan behöva redovisa utgående moms på löneavdraget. Det gäller exempelvis för momspliktiga förmåner som städning- och cykel – men inte för personalbilar och dess driftskostnader.
Veronica RosénMoms- och skatteexpert
tisdag 28 mars 2023
Lästid: 2 Minuter

Skatteverket (SKV) har bytt fot efter en EU-dom och anser nu att moms nu ska redovisas på löneavdrag. Detta om förmånerna anses ingå i arbetsgivarens ekonomiska verksamhet.

Den förändrade synen gäller inte personalbilar och inte heller driftskostnader till dessa bilar.

Skatteverkets exempel – ingår förmånen i den ekonomiska verksamheten?

För bedömningen om förmånen anses ingå i arbetsgivarens ekonomiska verksamhet ska bedömning göras i två steg. Först ska man bedöma om förmånen erbjuds med sådan kontinuitet och frekvens att denna verksamhet i sig skulle kunna vara en ekonomisk verksamhet. Om svaret är nej ska man bedöma om förmånen har något samband med den verksamhet som redan bedrivs?

Skatteverket har några exempel för att illustrera.

Elcyklar till anställda : Ett IT-företag erbjuder sina anställda förmån av elcykel mot bruttolöneavdrag på 500 kr per månad (motsvarar kostnaden för att leasa cyklarna). Även om bara en av de anställda utnyttjar erbjudandet är det ändå fråga om ekonomisk verksamhet. Moms ska således redovisas på bruttolöneavdraget (20 % av 500 kr).

Parkeringsplatser till anställda: Ett IT-företag, hyr parkeringsplatser för anställdas privata bilar. Arbetsgivaren betalar 2 000 kr inkl moms per månad till ett parkeringsbolag. Arbetsgivaren gör nettolöneavdrag med 1 500 kr per månad för de anställda. Det här är ekonomisk verksamhet enligt SKV. Arbetsgivaren ska därför redovisa utgående moms på marknadsvärdet som är 2 000 kr (20 % av 2 000 kr).

Enstaka städtjänst - livsmedelsbutik: En livsmedelsbutik köper vid ett tillfälle in en städtjänst för 2000 kr inkl moms till en anställd delägares privata hem. Den anställde betalar 1000 kr som ett nettolöneavdrag. Här är det inte fråga om en ekonomisk verksamhet. En särskild prövning ska då göras av om omsättningen ska anses ha samband med den ekonomiska verksamhet som redan bedrivs. I normalfallet finns det inte något sådant samband mellan livsmedelsförsäljning och städtjänster.

Enstaka städtjänst - städföretag: Hade städtjänsten ovan istället erbjudits i ett städföretag hade sambandet funnits. Moms ska då redovisas på städtjänsten (20 % på 1000 kr).

Avdragsrätt för ingående moms

Arbetsgivare som ska lägga utgående moms på förmåner till anställda har normalt också rätt till momsavdrag för motsvarande inköp. För momsfria förmåner finns ingen avdragsrätt.

Kommentar

SKV har anpassat sin syn till EU-rätten återigen. Detta kommer att få en stor praktisk påverkan både i lönehanteringen och momshanteringen hos många arbetsgivare. Det berör dock inte arbetsgivare som tillhandahåller förmåner gratis.

En längre artikel, med fler detaljer, i ämnet finns att läsa för dig som är abonnent på Expert Moms. Detta kommer även att tas upp på Stora Momsdagen, hösten 2023.

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss inom lön, skatt och moms en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍Dela sidan: