Moms på delade lokaler

Hurra! Det går nu att lägga moms på hyran av lokaler som delas av flera hyresgäster. Det har har Högsta förvaltningsdomstolen sagt. Uppsidan är att uthyraren kan dra av den ingående momsen på kostnaderna.
torsdag 11 maj 2023
Lästid: 2 Minuter

Skatteverket (SKV) har alltid stretat emot detta men måste nu ge med sig efter Högsta förvaltningsdomstolens (HFD) dom, 2023-05-05, mål nr 5329-22.

I princip kan alltså hyran för ett rum, utrymme, som får disponeras av fler än en hyresgäst numera beläggas med moms. Det kan till exempel vara en kontorsplats (utan kontorsservice), ett konferensrum eller ett personalrum som två företag gemensamt får nyttja och var och en betalar en hyra till samma hyresvärd för den nyttjanderätten.

Inte bara guld och gröna skogar

När glädjeyran lagt sig en aning inser man dock att det finns en mängd fallgropar. Det kommer inte vara så enkelt att man ”bara” debiterar utgående moms och ”bara” drar av ingående moms. Moms är generellt ett snårigt rättsområde och här handlar det om moms inom ramen för frivillig skattskyldighet – vilket gör snårskogen extra tät.

Analysera er unika situation

Det kan säkert finnas en och annan som i okunskap har lagt på moms på hyran – i strid med SKV:s uppfattning. Vissa har då surt fått erfara detta när SKV gjort en granskning. Andra har kanske helt gått under SKV:s radar.

Varje uthyrare måste alltså granska den egna situation för uthyrningen och bedöma om det är möjligt att lägga moms på hyran eller om det ens är lämpligt. På vägen fram till ett beslut behöver man klargöra ett antal frågor.

Frågor att besvara på vägen

  • Har moms debiterats på hyra för gemensamma utrymmen? Om svaret är ja.
    - Har ni blivit ”påkommen” av SKV och fått betala tillbaka ingående moms och blivit påförd skattetillägg?
  • Har moms inte debiterats på hyra för gemensamma utrymmen? Om svaret är ja.
    - Bedriver hyresgästerna momspliktig verksamhet och hur långa är kontrakten?
  • Ger de befintliga hyresavtalen möjlighet att lägga moms ovanpå avtalad hyra?
  • Har större ny-, till- eller ombyggnadsåtgärder genomförts?
  • När i tiden har arbetena slutförts/slutbesiktigats?

Utifrån svaren på ovanstående frågor kan lämpliga handlingsalternativ övervägas. Det kan handla om att begära omprövning hos SKV om man fått nekad avdragsrätt och skattetillägg. I andra fall kan det handla om att, som första åtgärd, ändra på villkoren för uthyrningen och räkna på om det finns någon ingående moms som kan begäras tillbaka.

Missa inte Stora Momsdagen!
Vi kommer att prata mer om detta och mycket mer på Stora Momsdagen – årets viktigaste dag för dig som arbetar med moms.

Läs mer och anmäl dig här.

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss inom lön, skatt och moms en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍



Dela sidan: