Skatteexperten om 30 år med lönedagen: "Oerhört stolt"

Det årliga konceptet med en nyhetsdag tillsammans med några av landets främsta experter inom lön, skatt och arbetsrätt går många år tillbaka i tiden. Nu är det dags igen och i år firar vi Stora Lönedagens 30-årsdag tillsammans med er! Men hur gick allting till från första början, ett decennium före att samhället digitaliserades?
Josefine OlaussonContent Producer
tisdag 20 december 2022
Lästid: 4 Minuter
Skatteexperten Ingrid Lankilde var med när Stora Lönedagen hade premiär

Våren 1993 lanserades Stora Lönedagen för första gången, då under företagsnamnet Tholin & Larsson. Simployers skatteexpert Ingrid Langkilde var en av de experter som var med och plockade fram underlaget till dagen som var avsedd för nyheter och viktig information för företagare inom skatte- och löneområdet.  

– Jag minns så oerhört tydligt hur pirriga och förväntansfulla vi var när vi lanserade den i början av år 1993. Vi visste inte hur mottagandet skulle bli. Var det något marknaden efterfrågade?, frågar sig Ingrid, i dag, 30 år senare. 

I en 30 år gammal kursfolder som hittas på Simployers kontor i Gamlestaden i Göteborg, går det att utläsa att Stora Lönedagen ’93 kostade 875 kronor plus moms. Varje anmäld deltagare fick också en ”omfattande och instruktiv kurspärm också användbar som uppslagsbok i det dagliga arbetet.” I samma pris ingick även ankomstkaffe med smörgås, förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika. 

I slutet av kursfoldern finns en talong där kursdeltagaren fick kryssa i vilken av orterna man önskade delta på: Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall. För att anmäla sig använde man sig av det medskickade svarskortet som sedan skickades till Simployer, som i sin tur resulterade i totalt hundratals anmälningar. Med det sagt kan det konstateras att mottagandet blev positivt: 

– Varje dag kollade vi med stor spänning dagens post för att se om vi fått några anmälningar. Och gissa om vi jublade. Det kom in hundratalet anmälningar varje dag. Det var lika härligt varje dag att se högen med anmälningstalonger. Vi hade närmare 2 000 deltagare redan första året på de fyra orterna Göteborg, Stockholm, Malmö och Sundsvall, säger hon.

Experten Ingrid Langkilde: ”Blev en succé” 

 De fysiska träffarna var det som kännetecknade Stora Lönedagen. Hundratals personer, företagare landet över, var på plats för att ta del av nyheter, uppdateringar och matnyttig information som rörde lön- och skatteområdet.  

– Genomförandet blev en succé! Vi möttes av entusiastiska och tacksamma deltagare. Just att de var så tacksamma berörde mig mycket. De kom fram och tackade alldeles särskilt efter kursen. Det märktes att de inte var bortskämda med att få åka i väg på en heldagskurs. Många satte också stort värde på att träffa andra inom sitt yrke. De är ofta ensamma i sin roll. Tack och lov har det hänt mycket sedan 1993. Auktorisationen av Lönekonsulter inte minst och många nätverk, bloggar och andra forum för denna viktiga yrkesroll, säger hon. 

Yvonne Craaford, löneadministratör vid Konserthuset, har varit kund hos Simployer i drygt 15 år. När hon påbörjade sin karriär inom lön, var Stora Lönedagen något som kändes som en självklarhet att delta på.

– Det kändes jättebra att vara med varje år för att ta del av de senaste nyheterna och hålla sig uppdaterad. Det handlade om att hitta bra kurser som höll mig uppdaterad inom lön och ni var bäst inom det, har hon tidigare sagt i en intervju. 

Firar 30 år 

Men sedan dagens start har mycket hänt. Anmälningarna kommer numera digitalt och inte via post, dessutom erbjuds deltagarna att kunna delta både fysiskt och digitalt. För sedan pandemin drog in som ett mörkt täcke världen över under 2020 tvingades Simployer, ihop med tusentals andra bolag att se bortom fysiska träffar. Därmed gjordes Stora Lönedagen digital och de anmälda deltagarna erbjöds i stället att delta på så sätt i och med världsläget. 

 – Deltagarna kontaktades och blev inbjudna till att delta digitalt i stället, jag tycker att övergången gick väldigt bra. Allting kom väldigt plötsligt, men vi hade det på känn att det kunde bli så. Vi förstod att vi inte kunde sätta oss på tåg för att åka runt i Sverige och köra Stora Lönedagen ganska tidigt, säger Lennart Salomonsson, som varit anställd på Simployer sedan 1996 och minns hur övergången från fysiska träffar gick över till digitala träffar i samband med Covid-19. 

”Oerhört stolt” 

Den digitala utvecklingen öppnade många dörrar och sedan dess har Stora Lönedagen levererats både digitalt och återigen i fysisk form sedan år 2021. På så vis finns kursen tillgänglig för de som vill träffas och nätverka och gå på fysisk kurs, såväl för de som hellre deltar någon annanstans digitalt. 

Den första mars 2023 går Stora Lönedagen av stapeln. Det är på sin plats att gemensamt fira våra 30 år och blicka framåt mot 2023 och de kommande lagändringarna, reglerna och nyheterna. 

– Personligen tycker jag att Stora Lönedagen är vår bästa produkt genom tiderna. Jag är oerhört stolt över att ha varit med ända från början och följa hur Stora Lönedagen utvecklats på ett fantastiskt sätt, avslutar Ingrid Langkilde. 

Stora Lönedagen firar 30 år!
Årets stora uppdateringsdag för dig som arbetar inom HR, lön eller skatt! Missa inte när vi går igenom nyheter, regler och lagar – samtidigt som du får möjligheten att träffa kollegor i branschen! Det kommer bli en fullspäckad dag med våra kunniga experter.
Säkra dina biljetter nu!

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 Dela sidan: