Skattefri bilförmån? – Jajamän!

Vill du som arbetsgivare belöna en duktig medarbetare lite extra? Vill du dessutom att medarbetaren inte ska beskattas för belöningen? Det finns faktiskt ett utmärkt sätt att belöna en anställd helt skattefritt. Vad jag tänker på är att arbetsgivaren lånar ut sin bil till den anställde, eller står för kostnaden för en hyrbil under den anställdes semester. Se dock bara till att förutsättningarna för skattefrihet är uppfyllda!
Lennart SalomonssonSkatteexpert
torsdag 29 februari 2024
Lästid: 2 Minuter

Nästan allt som anställda får av sina arbetsgivare ses som ersättning för utfört arbete och ska därför beskattas. Men det finns undantag, till exempel julgåvor och minnesgåvor samt fria måltider i samband med representation.

Vad de flesta nog inte tänker på är att det faktiskt finns en möjlighet för arbetsgivare att – uttryckligen – belöna sina anställda skattefritt. Denna belöning är skattefri även om endast en eller några anställda premieras.

Vad det handlar om här är bilförmån vid privatkörning i endast ”ringa omfattning”.

Överskrid inte ringa omfattning

Den som använder sin arbetsgivares bil för privat körning har i normalfallet fått en skattepliktig bilförmån. Denna värderas schablonmässigt, och fullt förmånsvärde påförs för varje påbörjad månad.

En förutsättning för att en bilförmån ska beskattas är dock att bilen har använts privat i mer än ringa omfattning. Med "ringa omfattning" menas 10 gånger (där ett dygn utgör en gång) och 100 mil under kalenderåret.

Observera att det är tillräckligt att endast en av dessa båda gränser har passerats för att bilförmån ska påföras.

Här finns alltså en ypperlig möjlighet för arbetsgivare att – skattefritt – låna ut bilar till sina anställda. Det kan handla om arbetsgivarnas egna bilar eller hyrbilar där arbetsgivarna står för kostnaden.

Detta kan med fog sägas är den enda uttryckligen skattefria belöning som en arbetsgivare kan ge en anställd (om man undantar till exempel extra semesterdagar eller annan ledig tid, som ju förstås aldrig kan beskattas). Den anställde kan alltså – exempelvis under en utlandssemester – hyra en bil, lämna in kvittot till arbetsgivaren och få tillbaka pengar för sitt utlägg utan beskattning.

Observera dock att gränsen för "ringa omfattning" alltså inte får överskridas. Om så sker blir det fullt förmånsvärde för den aktuella bilen den aktuella månaden.

Observera också att den som redan har en bilförmån i sin anställning inte kan undvika beskattning för ytterligare en bil. I ett sådant fall är risken stor att den anställde blir beskattad för två fulla förmånsvärden; här gäller alltså inte "ringa omfattning" för semesterbilen.

 



Dela sidan: