Få sväng på snacket

Olämpligt språk kan göra att du framstår som mindre proffsig än du är. Här föreslår vi några ord och uttryck som du gör klokt i att avstå från eller i alla fall kanske bör minska ned på.
fredag 21 december 2018
Lästid: 2 Minuter

Undvika gärna följande ord och fraser

1. ”Ingen fara” (när du menar ”Det var inget besvär” eller ”Ingen orsak”)

Jag ska erkänna att den här frasen får mig att se rött. Ofta hör man den när någon ber om ursäkt eller tackar för något och den andra personen svarar ”Ingen fara”. Problemet är helt enkelt att det låter otrevligt, som om personen verkligen varit till besvär … men att du överlevde.

2. ”Ledsen” (när du menar ”Förlåt mig”)

Alla uppskattar en ärlig ursäkt, men ett snabbt och slarvigt ”Ledsen” (eller ”Sorry”) gör ingen på bättre humör. Be om ursäkt ordentligt! Då vinner du andras respekt.

3. ”Bara …”

”Det var bara en liten grej till”, ”Jo jag tänkte bara ...”. Genom att använda detta lilla ord i tid och otid förminskar du dig själv och dina idéer. Presentera ditt förslag utan att be om ursäkt!

4. ”Hänger ni med?”

Det kan naturligtvis vara bra att kolla att alla runt bordet följer dina tankegångar, men den här klyschiga frasen kan lätt tolkas som att (du tycker att) åhörarna är lite korkade eller i alla fall okunniga. Det brukar inte uppskattas.

5. ”Vi alla …”

Det är frestande att inkludera alla när man talar, men det finns risker med en sådan ordvana. Kanske identifierar åhörarna sig inte alls med dig, det vill säga de känner inte att de ingår i samma ”vi” som du. Kanske det finns viktiga skillnader som den här lilla frasen döljer.

6. ”Vi har en policy … ”

Det är hemskt lätt att hänvisa till en policy när man inte orkar engagera sig i det enskilda fallet. Är det verkligen så att du inte kan göra något?

7. ”Enligt min uppfattning … ”

Oftast ger man ett proffsigare intryck om man presenterar sina åsikter rakt upp och ned utan att betona att det är ens personliga uppfattning. Eftersom det är du som pratar fattar vi att åsikten är din – övertyga oss i stället om att du har rätt.

8. ”Liksom … ”

Absolut ett användbart ord, men den som använder det för mycket ger lätt ett osäkert och liksom vagt intryck.

9. ”Öh … ”

Hjärnan är för det mesta snabbare än munnen, och det är få talare som klarar sig utan att tveka och humma. Men om det går till överdrift kan sådana verbala tics försvaga din trovärdighet och därmed ditt budskap. 

10. Svordomar

I rätt sammanhang kan en väl vald svordom vara det som gör susen. Men slentrianmässiga svordomar är distraherande och kan vända lyssnarna emot dig. 

11. ”Ärligt talat”

Om du plötsligt säger att ”nu ska jag vara ärlig” så kan man ju inte låta bli att dra slutsatsen att du brukar vara en riktig lurifax. Var ärlig – men säg inte att du är det hela tiden. För ingen kommer att tro dig … Är det dags för nästa lektion i kommunikationsskolan?



Dela sidan: