Från solstol till kontorsstol – så underlättar du övergången

Är du en av dem som känner frustration och trötthet inför att återvända till jobbet efter semestern? Så behöver det inte vara. Här är tre mentala knep som hjälper dig att styra dina tankar och ta tillbaka kontrollen över din tid.
Sandra DanielssonCreative copywriter i Simployer &frankly
den 11 juli 2023
Lästid: 2 Minuter

Sommaren lider mot sitt slut. Ledigheten är över och det är dags att återgå till vardagen. En omställning som för många kan vara svår. Det ligger nämligen i vår natur att vilja kontrollera vår egen tid. Något som inte alltid är förenligt med yrkeskrav och rutiner. Att känna stress, frustration och trötthet efter semestern är därför inget ovanligt.  

– En anledning kan vara att vi människor i grund och botten vill bestämma över våra egna liv.  

Det säger Gunnar Aronsson, professor vid psykologiska institutionen, Stockholms universitet. Att vara på jobbet, menar han, innebär i princip att underordna sig att någon annan bestämmer över var du ska vara, vad du ska göra och över din tid.  

Men det finns sätt att göra bytet från solstol till kontorsstol mindre ångestladdat:  

Behåll kommandot över din tid 

Att du behöver anpassa dig efter deadlines, möten och kollegor är oundvikligt. På samma sätt som du på din fritid måste ta hänsyn till en partner, vänner eller familj. För att avstyra känslan av att vara underordnad någon annan, är det därför viktigt att påminna sig själv om att det ändå finns utrymme kvar att disponera sin tid där emellan. Strukturera och planera själv dina dagar och arbetsuppgifter inom ramarna för din frihet.   

Var närvarande 

Det viktigaste i livet är det du gör just nu. Sitt inte bara av dina arbetstimmar utan var närvarande och gör det bästa av dem. Låter det klyschigt? Kanske det. Men genom att få ut det mesta av varje situation (exempelvis ett möte) ger dig en känsla av att inte ödsla tid. Du har fått ut något av att vara där.  

Påverka dina tankar  

Hjärnan må vara komplex men den är inte helt omöjlig att påverka. Genom att aktivt välja vad du fyller ditt medvetande med, kan du på så sätt skifta fokus från negativa känslor över att semestern är slut och istället bli taggad på vad som komma skall. 

- Det är viktigt att se framåt och planera nya trevligheter för nästa ledighet och för en långledighet längre fram säger Aronsson. Då fylls medvetandet av roligheter.Dela sidan: