Fri flytt – perfekt för löneväxling

En förmån som inte många tänker på i samband med löneväxling är fri flyttning för anställda som byter bostad på grund av att de byter arbetsort. Den som har kostnader för sin flyttning kan spara mycket pengar på att arbetsgivaren står för dessa mot att bruttolönen sänks en eller några månader. Den arbetsgivare som erbjuder fri flyttning mot löneväxling blir helt säkert populär.
Lennart SalomonssonSkatteexpert
tisdag 28 januari 2020
Lästid: 2 Minuter

Inte avdragsgillt för den anställde …

En anställds kostnader för att flytta till en ny arbetsort utgör så kallade privata levnadskostnader. Det betyder att den anställde inte kan få avdrag för sina flyttkostnader i deklarationen.

… men skattefri som förmån

Förmån av fri flyttning är skattefri för en anställd. En förutsättning för skattefrihet är dock att den anställde byter bostadsort med anledning av att han eller hon byter arbetsort.

Vad som menas med byte av bostadsort framgår ingenstans. Flyttning mellan orter med normala pendlingsavstånd torde dock inte accepteras.

I övrigt finns det inte någon begränsning vad gäller mellan vilka orter flyttningen ska ske. Även fri flyttning till Sverige från utlandet kan därför vara skattefri.

Arbetsgivaren får avdrag för de flyttkostnader som flyttfirman fakturerar arbetsgivaren. Kostnaden blir arbetsgivarens – och därmed avdragsgill – även om den anställde gör utlägg för arbetsgivarens räkning.

Observera att momsen dock inte är avdragsgill som moms. Den ingår istället i den avdragsgilla kostnaden.

Varför så förmånligt med löneväxling?

Den anställde som har kostnader för sin flytt kan med fördel ”finansiera” denna via löneväxling. Det handlar här alltså om att byta skattepliktig lön mot en skattefri förmån.

Man kan säga att löneväxling mot flyttkostnader är lika förmånlig som tidigare gällde för löneväxling mot ögonoperationer. Se följande exempel där löneväxlingen blir kostnadsneutral för arbetsgivaren:

Anna som bor i Malmö har fått ett nytt jobb i Stockholm. Hennes nya arbetsgivare har gått med på att betala flyttkostnaderna på 30 000 kronor för Anna och hennes familj i utbyte mot att Anna avstår bruttolön.

Bruttolöneavdraget blir då 22 827 kronor (30 000 kr / 1,3142).

Vid en marginalskatt på 57 % uppgår Annas ”kostnad” för flytten till 9 815 kronor, det vill säga en inbesparing på 20 185 kronor (67 %) jämfört med att själv bekosta flytten. 

Vid en marginalskatt på 32 % uppgår kostnaden till 15 522 kronor, vilket innebär en inbesparing på 14 478 kronor (52 %).

Andra ersättningar kan påverkas

Observera att ett bruttolöneavdrag kan påverka den anställdes sjukpenning- och pensionsgrundande inkomst. Även semesterersättningen kan påverkas av ett bruttolöneavdrag.

En endast tillfällig löneväxling sänker dock inte den sjukpenninggrundande inkomsten. Med ”tillfällig” menas vanligtvis högst sex månader.

På det hela taget skulle jag säga att fri flyttning är en perfekt förmån att löneväxla mot, ja kanske rent av den bästa av alla. 

 

 

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss inom lön, skatt och moms en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍



Dela sidan: