Hemligheten bakom effektiva team

Forskare på Google ville hitta hemligheten bakom de effektiva teamen på företaget.
onsdag 15 januari 2020
Lästid: 2 Minuter

De döpte studien till “ Projektet Aristoteles” – en hyllning till filosofen Aristoteles citat ”summan är större än summan av delarna”. Forskarnas tes var att medarbetare kan göra mer om de samarbetar än om de arbetar självständigt.

Ett team har stort behov av varandra – de planerar, löser problem, fattar beslut, och utvärderar ett projekt tillsammans. Medlemmarna behöver helt enkelt varandra för att få jobbet gjort. Forskarna på Google upptäckte också att det inte handlade så mycket om vem som är del av teamet, utan snarare om hur teamet arbetade ihop. 

Faktorer för effektiva team, rangordnade efter betydelse i fallande ordning: 

  1. Psykologisk trygghet
    I ett team med hög psykologisk trygghet känner medlemmarna sig trygga med att ta risker runt de andra medlemmarna. Det utgår ifrån att känna sig trygg med att ingen i teamet kommer att döma en kollega som erkänner ett misstag, ställer en fråga, eller kommer med en ny idé.
  2. Pålitlighet
    I team med hög pålitlighet gör medlemmarna ett bra jobb – i tid.
  3. Struktur och tydlighet
    Målen sätts ofta på individ- eller gruppnivå och de måste vara specifika, utmanande, och uppnåeliga. För att teamet ska vara effektivt är det viktigt att man förstår vilka förväntningar som finns, hur man ska leverera på förväntningarna, och vilka resultat teammedlemmarnas prestationer får. 
  4. Syfte
    För att teamet ska vara effektivt måste varje individ hitta ett syfte, antingen i sitt arbete eller i resultatet av det. Ens syfte med arbetet är personlig och varierar ofta från person till person.
  5. Påverkan
    Det är viktigt för teamet att deras arbete gör skillnad. När teammedlemmarna har en tydlig bild av att deras arbete bidrar till organisationens mål kan det öka känslan av påverkan.

Forskningsteamet ville även erbjuda tips på förbättringar och hjälpa de som arbetar på Google att förstå dynamiken av sina egna team. De föreslog att teamen skulle göra en mätning av dessa fem punkter och rekommenderade att de skulle hålla i en diskussion efter att svaren tagits emot.

Nyfiken på att veta mer om ämnet? Kolla upp Amy C. Edmondson, doktorand vid Harvard Business School. I hennes forskning, som hon påbörjade för mer än 20 år sedan, är den psykologiska tryggheten en viktigt komponent för organisationer som sätter personlig utveckling, innovation och tillväxt högst upp på agendan.



Dela sidan: