Jobba med lönen!

Svenskt Näringsliv har tagit fram ett webbaserat verktyg för att hantera lönebildningen i företaget som heter Jobba med lönen.
måndag 4 april 2016
Lästid: 1 Minut
info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedan
Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Hur ska lönesättningen fungera på just ert företag för att ge bästa resultat för företag och medarbetare? Alla företag skiljer sig åt men oavsett storlek, företagets utmaningar, bransch eller kollektivavtal bygger ett bra lönearbete på tre huvuddelar.

Många arbetsgivare tycker att det är svårt att sätta löner och man skjuter det sig framför sig. Det leder ofta till att lönerevisionen blir en slags happening där man fördelar en klumpsumma pengar rätt jämnt över organisationen. Istället för att leda företaget framåt med hjälp av lönen.

– Vi har idag gått från en kollektiv lönesättning mot individuella löner och det öppnar upp möjligheter för att uppmuntra och utveckla de medarbetare som gör ett bra jobb, personer som är en omistlig del i arbetet med att driva företaget mot de mål man satt upp säger Edel Karlsson Håål, lönebildningsexpert. Ser man inte till att belöna dessa personer med högre löner än de som inte bidrar lika mycket till verksamheten är risken stor att man förlora dessa medarbetare. Något som leder till att företagets verksamhet blir haltande.

Det kan användas av alla företag, oavsett bransch och kollektivavtal och det kostar ingenting. Jag hoppas att alla tar chansen för det är så enkelt samtidigt som man får hjälp att ta makten över löneprocessen.

Det lokala inflytandet över lönebildningen ökar enligt Medlingsinstitutets årsrapport för 2015. Det finns dock stora skillnader mellan olika fackliga organisationer. Akademikerna inom Saco och Ledarna har störst lokalt inflytande medan LO har lägst andel medlemmar vars löner regleras lokalt.


Källa: http://jobbamedlonen.se/

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss inom lön, skatt och moms en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍

Dela sidan: