Längre föräldraledighet föreslås

Föräldraledigheten ska utökas med ytterligare en veckas ledighet per förälder och år. Det föreslår Socialdemokraterna inför årets val.
Lotta SprangersHR- och löneexpert
onsdag 29 augusti 2018
Lästid: 1 Minut
info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedan
Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Enligt förslaget ska föräldrar som arbetar få fem lediga dagar var per år. Dagarna ska kunna tas ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av planeringsdagar och liknande. Förslaget gäller för barn mellan 4 och 16 år och alla ska få fem dagar oavsett antal barn.

Hur länge kan föräldrar vara lediga?

Idag får föräldrarna 480 dagar med föräldrapenning när ett barn föds. Hur länge man har möjlighet att ta ut dagar med föräldrapenning beror på barnets ålder. För barn födda 2013 eller tidigare gäller att dagarna kan tas ut fram tills barnet fyller 8 år eller går ut första året på grundskolan.

För barn som är födda 2014 eller senare gäller att huvuddelen av dagarna med föräldrapenning kan tas ut innan barnet fyller fyra år. Endast en femtedel, d v s högst 96 dagar, kan tas ut senare. Dessa dagar kan tas ut till dess att barnet fyller 12 år eller avslutar sitt femte år i grundskolan.

Det är idag möjligt att överlåta dagar med föräldrapenning till den andra föräldern. För barn födda 2016 och senare kan alla dagar utom 90 dagar överlåtas. Det innebär att tre månader med föräldrapenning är reserverade till vardera föräldern.

För barn som är födda före detta datum gäller istället äldre bestämmelser, vilket innebär att alla dagar utom 60 dagar kan överlåtas till den andra föräldern.

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 

Dela sidan: