Mobil i sängen kan störa din sömn

De elektroniska skärmarnas blåa ljus, i grunden samma som i solljus, kan sänka nivån på sömnhormonet melatonin, det som får oss att bli sömniga och att sova bra. Detta menar forskaren Christian Benedict som tillsammans med sina kollegor studerar hur mycket det elektroniska blåljuset stör vår nattsömn.
onsdag 6 april 2016
Lästid: 1 Minut
info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedan
Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Studien, som finansieras av AFA Försäkring, görs på Uppsala universitet, avdelningen för Funktionell farmakologi vid institutionen för neurovetenskap.

Annan forskning har redan visat att konstgjort blåljus i lampor påverkar melatoninhalten. Ljuset kan sägas lura din kropp att tro att det är dag. Lampor har större ljusstyrka än mobilen och plattan men med de elektroniska prylarna kommer du mycket närmare och du tittar rakt in i det blåa ljuset.

Forskarna ska nu studera om blåljus i den mindre mängd som kommer från elektronisk utrustning också påverkar minnet av saker som man har lärt dagen innan. I försöken ska resultat i minnestest jämföras för två grupper med försökspersoner där den ena gruppen har fått läsa en vanlig bok innan de somnar och den andra gruppen har läst en bok på en läsplatta.

Sömnbrist påverkar hur vi kan hantera stressen. Dålig sömn kan även leda till ökad aptit och överätning, med övervikt som följd, berättar Christian Benedict.

Forskningsresultatet ska bl a resultera i en mobilapp. Appen som forskarna tar fram bygger på metoder inom kognitiv beteendeterapi. Användarna matar in uppgifter om sina tider när de arbetar, äter och sover, och om sin sömnkvalitet. Och tillbaka får de råd om hur de ska lägga upp sina kvällar och ljussätta rummen de vistas i innan de ska sova, och vilka rutiner som är bra att ha för att somna i tid och sova bra.


Källa: Suntarbetsliv (Suntarbetsliv drivs av de fackliga organisationerna i samverkan med Sveriges Kommuner och Landsting samt Pacta.)

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 

Dela sidan: