Moms på idrottstjänster – vad gäller?

Idrottsutövning är momspliktigt med sex procent. För nöjesaktiviteter gäller 25 procent, men om säljaren av tjänsten är stat, kommun eller en allmännyttig förening är det helt momsfritt. Vad är egentligen skillnaden mellan idrott och nöje?
Kristina Andreasson, Momsexpert
schedule onsdag 21 september 2022
Lästid: 2 Minuter
Vad är skillnaden mellan idrott och nöje när det gäller moms? Kristina Andreasson, momsexpert hos Simployer, förklarar.

När det kommer till momssatsen så kan valet mellan discobowling och kundaliniyoga vara av största möjliga vikt, och det finns en mängd olika faktorer som spelar in när frågan om en aktivitet är idrott eller nöje ska besvaras. Den viktigaste är det huvudsakliga syftet – är det att utöva sport och idrott, eller finns det andra motiv?

Den här artikeln sammanfattar läget och – inte minst – hur Skatteverket (dnr 131 409836-16/111) ser på vilka tjänster som omfattas av den lägre momssatsen – när säljaren är någon annan än stat, kommun eller allmännyttig ideell förening.

Riksidrottsförbundets olika verksamheter

Skatteverket anser att Riksidrottsförbundets verksamheter via de olika medlemsförbunden är synonymt med just idrottslig verksamhet. Det betyder att momssatsen ligger på noll procent för medlemmar som är ideella föreningar, och på sex procent för övriga.

Aktiviteter i en lokal/anläggning

För aktiviteter som tar plats i en lokal eller anläggning måste idrotten kunna utövas genom tävling eller träning i lokalen eller anläggningen, menar Skatteverket.

Gällande aktiviteter som fotbollsgolf, bangolf, bowling eller boule måste anläggningen alltså uppfylla medlemsförbundets regler för just tävling och träning.

En bowlingbana som uppfyller förbundets regler för idrotten kan användas både för idrottslig verksamhet och i annat syfte. Discobowling utövas ofta i dämpad belysning och med hög musik. Det är inte möjligt att bedriva idrottslig verksamhet i enlighet med förbundets riktlinjer under sådana omständigheter – enligt Skatteverket. Discobowling är alltså nöje.

Samma bedömning görs för biljard på restauranger eller pubar.

En driving range är dock idrottslig verksamhet – oavsett om den ligger i anslutning till en golfbana eller inte.

I en dom från Högsta förvaltningsdomstolen från december 2018 (mål nr 3405-18) ansågs paintball vara idrott med 6 procent moms. I motsats till – Skatteverket som tyckte att det huvudsakliga syftet var nöje – tyckte domstolen att anläggnings huvudsakliga syfte var idrott och fysisk träning. Att anläggningen även besöktes i nöjessyfte saknade betydelse. 

Aktiviteter utan någon lokal/anläggning

Ridsport som utövas i terräng kan vara idrott om det ingår som en del i en ridskolas ordinarie verksamhet.

Däremot omfattas inte ridturer i naturen under avkopplande former, de är istället nöjesklassade. Det är vanligt att sådana nöjesaktiviteter kombineras med andra aktiviteter som guidning, middag och logi. Även en- eller flerdagsarrangemang med kanotpaddling, kajak och stand up paddling är nöje enligt Skatteverket.

Andra aktiviteter än Riksidrottsförbundets

För andra än Riksidrottsförbundets aktiviteter anser Skatteverket att en individuell bedömning behöver göras. Nedan aktiviteter bedöms som idrott.

  • Träning på gym: styrketräning, gruppträning, power plate
  • Träning på hinderbanor: träning av styrka, kondition och koordination
  • Agility: tävling och träning för hund och förare på en bana med hinder
  • Aktiv qigong (krigisk qigong): fokus på rörelse och styrka
  • Kundaliniyoga

Däremot anser Skatteverket att följande aktiviteter har annat än idrott som främsta syfte; välbefinnande, nöje, äventyr eller upplevelse.

  • Passiv qigong/medicinsk qigong
  • Flowrider: vågmaskin som möjliggör vågsurf inomhus
  • Bubbel ball/bumper ball: utövarna sparkar en boll iförda en uppblåsbar plastdräkt

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss inom lön, skatt och moms en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍

Dela sidan: