Semesterlön – vad gäller?

Som arbetsgivare ska du betala ut semesterlön till arbetstagare i samband med semesterledigheten. Skulle arbetstagaren sluta sin anställning innan all semesterledighet är uttagen ska arbetsgivaren betala ut semesterersättning.
Lotta SprangersHR- och löneexpert
tisdag 16 april 2019
Lästid: 2 Minuter
info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedan
Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Semesterlönen kan räknas ut på olika sätt. Om ert företag eller organisation följer semesterlagen kan två olika sätt användas. Det är dels den s k sammalöneregeln, dels den s k procentregeln.

Om man som arbetsgivare är bunden av kollektivavtal måste man följa kollektivavtalets sätt att räkna.

Ett företag kan alltid betala ut högre semesterlön än semesterlagens minimiregler. Det är vanligt att kollektivavtalen har bättre semesterförmåner än semesterlagen. Saknar ni kollektivavtal har man alltså ändå rätt att följa branschavtalets regler när semesterlönen räknas fram.

Semesterlagen – sammalöneregeln

Sammalöneregeln kan användas när arbetstagaren har fast lön och samma sysselsättningsgrad. Den innebär att månadslönen och eventuella fasta lönetillägg ska betalas ut under semesterledigheten på samma sätt som om den anställde hade arbetat. Utöver detta ska ett semestertillägg betalas ut.

Enligt semesterlagen ska semestertillägget vara lägst 0,43 % av månadslönen och fasta lönetillägg för varje betald semesterdag.

Har arbetstagaren veckolön ska semestertillägget vara 1,82 % av veckolönen.

För rörliga lönedelar utöver månadslönen, t ex provision, används tolvprocentregeln. Denna semesterlön ska betalas ut senast en månad efter semesterårets utgång. Skulle den rörliga lönedelen uppgå till mer än 10 % av den totala lönen under året ska sammalöneregeln inte tillämpas. Då ska procentregeln användas för all semesterlön.

Ordinarie lön och 0,43 % som semestertillägg för varje betald semesterdag har räknats fram för att det anses motsvara 12 % på intjänad lön under intjänandeåret.

Semesterlagen – procentregeln

När en arbetstagares lön består av endast rörlig lön ska procentregeln användas vid beräkning av semesterlönen. Rörlig lön kan t ex vara timlön eller provision.

Procentregeln ska även användas bl a när arbetstagarens sysselsättningsgrad har ändrats och när den rörliga lönen överstiger 10 % av den totala lönen under semesteråret.

Alla former av lön och lönetillägg för utfört arbete som har betalats ut under intjänandeåret ska ingå i underlaget för beräkningen av semesterlön. Förmåner, kostnadsersättningar, sjuklön och semesterlön ska inte ingå i beräkningsunderlaget.

Däremot ska en justering göras vid semesterlönegrundande frånvaro. Det belopp som arbetstagaren skulle ha fått ut i lön om hen hade varit i tjänst ska läggas till beräkningsunderlaget.

Detta beräkningsunderlag multipliceras med 12 %. Den totala semesterlönen fördelas sedan på de intjänade betalda semesterdagarna.

Jämförelse semesterlag och kollektivavtal

Kollektivavtal kan, som nämnts ovan, ha mer förmånliga regler. Det är vanligt att kollektivavtal för tjänstemän har ett semestertillägg som uppgår till 0,8 % när det gäller fast lön. När det gäller rörliga lönedelar uppgår semestertillägget ofta till 0,5 % av den totala rörliga lönen för varje betald semesterdag.

Det kan även finnas kollektivavtal med semestertillägg på t ex 0,6 % eller 1,25 %. Kollektivavtal med procentregeln kan ha ett procenttal på t ex 12,5 % eller 13 %.

Företag som saknar kollektivavtal har möjlighet att använda det kollektivavtal som gäller i just den branschen för sin semesterberäkning. Det kan då vara lämpligt att informera arbetstagarna om vilka regler som gäller för företaget. Det kan med fördel göras i företagets personalhandbok.



Dela sidan: