Tips på skattefri ”sommargåva”

Hur är det nu med sommargåvor till anställda? Är sådana verkligen skattefria (gåvorna alltså!)? Även om det inte är dags för sommarsemestern än på ett tag så börjar frågan ändå dyka upp från våra kunder: ”Vad kan vi ge i skattefri sommargåva till våra anställda?”. Svaret är enkelt: egentligen ingenting.
Pia WeimarsdotterSkatteexpert
onsdag 22 maj 2019
Lästid: 2 Minuter
info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedan
Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

De flesta av oss är ju bekanta med skattereglerna om julklappar till anställda och vet att sådana – under vissa förutsättningar – kan ges bort skattefritt. Några liknande bestämmelser om sommargåvor har däremot aldrig fått sitt fäste i skattelagstiftningen.

Tre typer av gåvor

Den som är lite bevandrad i inkomstskattelagens regler om personalgåvor känner ju redan till att det i praktiken bara finns tre olika typer av gåvor som är både skattefria för den anställde och avdragsgilla för arbetsgivaren.

Dessa är julgåvor (värde högst 450 kr inklusive moms), jubileumsgåvor (endast företagets eget jubileum, t ex 25-årsfirande; högst 1 350 kr inklusive moms) och minnesgåvor (när den anställde t ex fyller 50 år eller slutar sin anställning; högst 15 000 kr inkl moms). Kort och koncist.

Men om företaget nu inte tänker att ge bort några julgåvor i år då? Kan man inte ge en skattefri sommargåva som är värd högst 450 kr istället, undrar kanske den som är lite kreativ. Nej, tyvärr inte. Där är ju lagtexten lite fyrkantig. Här är det inte tanken som räknas. Kalendern gäller. Jul är jul och sommar är sommar. Punkt slut.

Sommargåva

En ”sommargåva” ses helt enkelt som ersättning för utfört arbete och är skattepliktig som lön. Det ska betalas arbetsgivaravgifter på beloppet och redovisas i ruta 012 på AGI:n. Företaget får avdrag för beloppet plus socialavgifterna som personalkostnad.

Tänk på att företaget inte får något avdrag för den ingående momsen på gåvan. Momsen blir istället avdragsgill som en del av kostnaden.

Men om man ger bort en liten trisslott, då? Den kostar ju bara 30 kr. Visst kan väl den vara skattefri? Samma svar här: nej, tyvärr inte. Lotten är ju lika skattepliktig som den till sommargåva kamouflerade julgåvan ovan.

Tips på vad du kan ge

Så här stelbenta är faktiskt skattereglerna. Allt bygger på att allt det vi som anställda får av våra arbetsgivare helt enkelt är en ersättning för det arbete som vi utför och som åligger oss i våra anställningar. Men kan man inte ge något annat då? Det är nu trumvirveln kommer…

Jo, det kan man absolut! Mitt tips är att ge bort ledig tid istället; en alldeles förträffligt bra social förmån som är guld värd. Varför inte ge t ex en extra semesterdag till någon, några – eller varför inte alla – i personalen? Eller några extra komptimmar. Eller ge den anställde möjlighet att kanske gå hem vid lunch några fredagar. En win-win-lösning för både arbetsgivare och anställd, tycker jag.

Och det allra bästa är att det är en skattefri förmån för personalen. I alla fall än så länge…

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss inom lön, skatt och moms en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍Dela sidan: