Går det att få avdrag för styrketräning i en enskild firma?

Du som driver ditt företag som enskild firma kan inte göra avdrag för motion och friskvård. Det kan ändå finnas en öppning för avdrag för t ex styrketräning eller yoga. Det är fullt möjligt för den som har fått fysisk aktivitet på recept – s k FAR.
Ingrid Langkilde, Skatteexpert
schedule torsdag 1 november 2018
Lästid: 2 Minuter
info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedan
Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Servicepaket. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Driver du din verksamhet i ett aktiebolag kan du utnyttja möjligheten att få motion och friskvård betald av företaget utan att behöva skatta för det. Reglerna om skattefri motion och friskvård gäller alla anställda, oavsett om du är anställd i ditt eget aktiebolag eller anställd av någon annan.

Om du däremot driver din verksamhet i en enskild firma kan du inte få avdrag för motion och friskvård i din näringsverksamhet eftersom reglerna endast gäller för anställda.

Denna skillnad mellan företagsformerna kan tyckas orättvis. Det är många genom åren som har argumenterat för att denna skillnad i skattelagstiftningen ska tas bort.

När det gäller skattereglerna om förebyggande behandling och rehabilitering är reglerna däremot likvärdiga oavsett företagsform.

Det innebär att du som driver ditt företag som enskild firma kan få avdrag för förebyggande behandling och rehabilitering. Förutsättningen för avdrag är att den åtgärd som sätts in behövs antingen för att du ska få tillbaka din arbetsförmåga (rehabilitering) eller för att du ska kunna fortsätta att driva din verksamhet (förebyggande behandling).

Det är du själv som ska visa att det förhåller sig på detta sätt. Några formella beviskrav med läkarintyg finns inte för att avdrag ska medges. Däremot är det att rekommendera att det finns ett intyg från behandlande personal som styrker behovet av behandlingen. 

Valet av behandling är inte avgörande för avdragsrätten

Det avgörande är istället syftet med behandlingen och dess möjligheter att rehabilitera eller förebygga en nedsatt arbetsförmåga. Exempel på vanliga rehabiliteringsåtgärder är behandling av rygg, nacke och axlar hos en sjukgymnast, massör, naprapat eller kiropraktor. Åtgärder i form av psykologstöd och psykoterapi är andra exempel på avdragsgilla behandlingar. 

Valet av behandlingsmetod är alltså valfritt och det finns dessutom ingen gräns för vad en avdragsgill behandling får kosta. 

Det som kanske inte är känt av alla är att även fysiska aktiviteter kan betraktas som förebyggande behandlingar eller rehabilitering om en läkare eller annan behörig vårdgivare har skrivit ut ett recept på detta (s k FAR). Den som skriver ut receptet ska vara en legitimerad medicinsk person med kunskap om hur man motionerar i hälsosyfte. 

Receptet kan vara individuellt utformat så att det framgår vilken aktivitet som är lämplig och hur ofta den ska utföras. Exempel på fysiska aktiviteter i förebyggande eller rehabiliterande syfte är stavgång, simning, styrketräning och yoga.

Möjligheten att få en fysisk aktivitet på recept innebär alltså att motionsaktiviteter av olika slag kan bli avdragsgilla för enskilda näringsidkare. Detta trots att de inte omfattas av reglerna om skattefri motion och friskvård.

Vill du hålla dig uppdaterad och få senaste nytt inom skatt? 

Då kan du prova Servicepaket Skatt gratis, och få tillgång till de senaste nyheterna på skatteområdet, en gedigen faktabank, smarta räknesnurror, checklistor och support m m.

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer HR för få koll på det senaste inom HR varannan vecka. Enklare kan det inte bli!

email

Nyhetsbrev

Dela sidan: