Både måltidsavdrag och kostförmån – inte dubbelbeskattning

Att få sitt skattefria traktamente reducerat för en fri måltid och samtidigt bli beskattad för måltiden innebär inte dubbelbeskattning. Det är en vanlig missuppfattning bland anställda och arbetsgivare, och vi får dagligen frågor om detta. Måltidsavdrag och kostförmån är två helt olika saker – åtminstone i skattevärlden.
Lennart SalomonssonSkatteexpert
fredag 1 mars 2024
Lästid: 2 Minuter

Anställda som är på tjänsteresa får ofta traktamenten av sina arbetsgivare. Det skattefria dagtraktamentet för Sverige, som under 2024 uppgår till 290 kronor för en hel dag, är tänkt att täcka de anställdas ökade kostnader för bland annat frukost, lunch och middag under tjänsteresor.

För tjänsteresor i utlandet finns särskilda normalbelopp, det vill säga olika skattefria utlandstraktamenten för olika länder.

Traktamentet täcker fördyringen

En anställd har alltid egna kostnader – så kallade privata levnadskostnader – för måltider. Detta både hemma och under tjänsteresor.

Det skattefria traktamentet ska dock inte täcka de faktiska måltidskostnaderna, utan endast den fördyring som uppkommer när den anställde är på tjänsteresa. Om arbetsgivaren därför – utöver traktamentet – bjuder den anställde på en måltid har den anställde ingen ökad kostnad för den aktuella måltiden.

Det skattefria traktamentet måste därför reduceras med den del som skulle täcka ökningen för just den måltiden. Att inte göra detta måltidsavdrag, det vill säga reducera det skattefria traktamentet, skulle innebära att den anställde hade blivit överkompenserad. Den delen av traktamentet som skulle ha gjorts avdrag för utgör då vanlig lön.

Kostförmånen motsvarar inbesparingen

Den som fått en fri måltid av sin arbetsgivare har – enligt huvudregeln – fått en skattepliktig kostförmån. Det handlar här om att den anställde har gjort en inbesparing i sina vanliga, privata levnadskostnader.

Kostförmånen värderas schablonmässigt. Det skattepliktiga förmånsvärdet för en fri lunch respektive middag uppgår till 120 kronor under 2024. Vissa måltider är dock undantagna från beskattning, det vill säga är skattefria. Det gäller till exempel fria måltider i samband med representation och under interna utbildningar och konferenser. Det gäller också fria frukostar som ingår obligatoriskt i hotellpriset under tjänsteresor.

Inte tjäna på traktamentet

Det är lätt att uppleva det som en dubbelbeskattning när såväl traktamentet ska reduceras som en kostförmån ska påföras när en anställd blir bjuden på en måltid av sin arbetsgivare under en tjänsteresa. Men faktum är att det inte blir dubbelt.

Måltidsavdraget från traktamentet görs eftersom den anställde inte har någon ökad kostnad (som ju traktamentet annars skulle ha täckt) för den aktuella måltiden. Kostförmånen påförs eftersom den anställde har gjort en inbesparing i sina egna kostnader eftersom arbetsgivaren har bjudit på måltiden.

Tanken är inte att de anställda ska tjäna på sina skattefria traktamenten. Det handlar alltså därför inte om att traktamentena ska utgöra någon form av skattefri, extra lön just för att de anställda är på tjänsteresa. Att det alltså är helt korrekt att det skattefria traktamentet ska reduceras och att kostförmån dessutom ska påföras i vissa fall kan uppfattas som ett pedagogiskt problem. Men här är det, så att säga, fråga om två sidor av samma mynt.

Håll dig uppdaterad!

Att arbeta med skatt innebär att man ständigt måste vara uppdaterat om vad som är på gång på skatteområdet. Med Expert Skatt kan du känna dig trygg i att alltid ha tillgång till det senaste, och att du har ett korrekt svar nära till hands när du behöver det. Läs mer om vårt expertstöd.

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss inom lön, skatt och moms en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍



Dela sidan: