Tips på skattefri sommargåva till personalen

Så här dags på året – innan sommarsemestrarna drar igång – brukar vi få frågor om man kan lämna skattefria sommargåvor till sin personal. De allra flesta är ju bekanta med skattereglerna om julklappar till anställda och vet att sådana kan ges bort skattefritt, om det görs på rätt sätt.
Pia Weimarsdotter, Skatteexpert
schedule torsdag 16 juni 2022
Lästid: 2 Minuter

Hur ser skattereglerna i vanliga fall ut när det gäller sommargåvor då? Nja, som vanligt så är det ju inte så enkelt och okomplicerat i skattevärlden.

Den som är lite bevandrad i inkomstskattelagens regelverk om personalgåvor känner säkert redan till att det i praktiken bara finns tre olika typer av gåvor som är både skattefria för den anställde och avdragsgilla för arbetsgivaren.

Jag tänker då på julgåvorna (värde högst 500 kr inkl moms), jubileumsgåvorna (endast företagets eget jubileum, t ex 25-årsfirande; högst 1 500 kr inkl moms) och minnesgåvorna (när den anställde t ex fyller 50 år eller slutar sin anställning; högst 15 000 kr inkl moms). Punkt slut.

Sommargåva istället för julgåva?

Men om företaget nu inte tänker att ge bort några julgåvor i år, då? Kan man inte ge en skattefri sommargåva som är värd högst 500 kr istället, undrar en arbetsgivare som tänkt till. Nej, tyvärr inte. Lagtexten är lite fyrkantig i det avseendet.

En sommargåva ses helt enkelt som ersättning för utfört arbete och är skattepliktig som lön. Det ska betalas arbetsgivaravgifter på beloppet och även redovisas på den anställdes individuppgift i arbetsgivardeklarationen.

Företaget får avdrag för beloppet plus socialavgifterna som lönekostnader. Tänk dock på att företaget inte får lyfta av den ingående momsen på gåvan. Momsen blir istället avdragsgill vid inkomstbeskattningen som en del av lönekostnaden.


Men om man ger bort en liten vanlig Trisslott, då? Den kostar ju bara 30 kr! Visst får man väl avdrag för det? Samma svar här: nej, tyvärr inte. Inte som skattefri gåva i alla fall. Lotten är lika skattepliktig som en till sommargåva kamouflerad julgåva.

Så här stelbenta är faktiskt skattereglerna. Allt bygger på att det vi som anställda får av våra arbetsgivare helt enkelt är ersättning för det arbete vi utför och som åligger oss i våra anställningar.

Ledig tid i gåva – en gåva i tiden?

Men kan man inte ge något annat då? Jo, det kan man absolut! Det är här trumvirveln kommer in… Jag brukar ge rådet att ge bort ledig tid istället; en alldeles förträffligt bra social förmån som är guld värd.

Varför inte vara generös och ge t ex en extra semesterdag till någon – eller några – i personalen, som man vill premiera? Eller några komplediga timmar? Eller att den anställde kanske kan få gå hem tidigare t ex några fredagar? En win-win-lösning för såväl arbetsgivaren som den anställde, tycker jag.

Och det allra bästa är att det är en skattefri förmån för din personal. I alla fall än så länge…

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer HR för få koll på det senaste inom HR varannan vecka. Enklare kan det inte bli!

email

Nyhetsbrev

Dela sidan: