Tre av tio tjänstemän saknar kunskap om tjänstepension

Tre av tio privatanställda tjänstemän känner inte till att tjänstepension ingår i kollektivavtalet – trots att det i snitt handlar om 2 900 kronor i månaden i pensionsavsättning. Det visar en ny undersökning från PTK.
fredag 29 april 2016
Lästid: 1 Minut
info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedan
Var uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

– Nu när det orange kuvertet landar i brevlådan påminns många om den framtida pensionen. Den som också har kollektivavtalad tjänstepension kan känna sig trygg, säger Anna Allerstrand, pensionsspecialist på PTK.

För en genomsnittlig privatanställd tjänsteman som har den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP sätter arbetsgivaren av 2 900 kronor i månaden till den framtida pensionen. Men 28 procent av de privatanställda tjänstemännen känner alltså inte till att detta ingår i kollektivavtalet. Det visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av PTK.

Genom kollektivavtalet får tjänstemannen dessutom tillgång till ett pensionssparande med halverade avgifter, jämfört med den öppna marknaden. Det gör att mer pengar går till pensionen, i stället för som onödiga avgifter till mellanhänder.

För många kommer den allmänna pensionen från staten att motsvara knappt hälften av den tidigare lönen. Den som också har kollektivavtalad tjänstepension kan i stället få upp till två tredjedelar av den tidigare lönen.

– Kollektivavtalet bidrar till ökad trygghet genom hela arbetslivet, också när man är pensionär. Vi vill att fler ska ta del av fördelarna med kollektivavtal, säger Anna Allerstrand.

I dag omfattas 77 procent av de privatanställda tjänstemännen av kollektivavtal och har därmed den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP. Tjänstepensionen betalas av arbetsgivaren och omfattar alla som arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal.


Källa: http://www.ptk.se/sv/Nyheter/Tre-av-tio-tjansteman-saknar-kunskap-om-tjanstepension/

Gratis webinar: Kompetensutveckling – nyckeln till ett bra ledarskap

Ett av de viktigaste uppdragen en ledare har är att påverka andra genom utveckling, kulturbyggande och engagemang. Om du som ledare inte finns där för att påverka dina medarbetare, så finns det inget ledarskap. Men hur gör du då för att påverka andra? Och hur hänger det ihop med att bygga en lärande organisation?

Titta på webinaret!

 

Dela sidan: