Uppsägning vid arbetsbrist och vikten av att göra rätt

"Uppsägningar är nästan alltid en tråkig erfarenhet, men genomförs en bra offboarding kan det bli en betydligt bättre upplevelse för den som slutar." Det menar HR- och löneexpert Anna Schönfelder, som i skrivande stund förbereder sig för årets viktigaste uppdateringsdag för dig som arbetar med HR, lön och ekonomi.
Julia Samuelsson, Content Producer
schedule den 27 januari 2021
Lästid: 2 Minuter

Det har varit ett år fullproppat med lagförslag, tillfälliga- och nya regler för de flesta som jobbar med lön och HR. Snart är det äntligen dags en heldag som besvarar funderingarna som dykt upp under året – Stora Lönedagen 2021. Vi har träffat en av kurshållarna, HR- och löneexpert Anna Schönfelder.

Ett av fördjupningspasset under vårens Stora Lönedag är uppsägning pga arbetsbrist, med fokus på offboarding. Hur kommer det sig att ni valt att fokusera lite extra på just offboardingprocessen?

– Det är lätt att man som arbetsgivare lägger allt fokus på formaliaregler. Många missar möjligheten till exempelvis avgångsintervjuer, som är en viktig del i att driva HR-arbetet framåt, säger Anna Schönfelder och fortsätter:

– Uppsägningar är nästan alltid en tråkig erfarenhet, men genomförs en bra offboarding kan det bli en betydligt bättre upplevelse för den som slutar. Det är även viktigt internt för de övriga medarbetarna att se att den som sägs upp får ett bra och värdigt avslut.

Vilken är den vanligaste frågan kring uppsägningar på grund av arbetsbrist?

– Förhandlingsskyldigheten och turordningsreglerna brukar vara kluriga. Det är viktigt att ha koll på hur turordningslistan användas i praktiken med anställningstid och kravet på kompetens.

Som du nämnde tidigare är uppsägningar ett känsligt ämne, vad skulle du säga är arbetsgivarens vanligaste miss?

– Jag tror att många börjar i fel ände. Det är viktigt att utreda den kommande organisationen – hur ska organisationen se ut framöver, vilka tjänster behöver vi och vilka kommer att påverkas av arbetsbristsituationen? Gör man det så har man en grund att stå på, samtidigt som man vet varför vissa förändringar faktiskt görs.

Vad kan konsekvenserna bli om uppsägningen sköts på fel sätt?

– Förutom att det internt blir ”badwill” så kan facket eller den anställde stämma arbetsgivaren. Det kan hända om man exempelvis missat att förhandla, eller om fel personer sägs upp enligt turordningslistan. Ytterst kan det hamna i Arbetsdomstolen, vilket kan bli dyrt för arbetsgivaren.

Anna Schönfelder understryker att arbetsgivaren bestämmer hur organisationen ska se ut, men har man gjort viktiga missar under vägens gång kan det bli dyrt.

Förutom fördjupningspasset – vad mer kommer ni att ta upp under Stora Lönedagen?

– Vi har nog aldrig haft så många nyheter att gå igenom som i år. Det har varit ett exceptionellt år och vi är fortfarande inne i en speciell tid med flera tillfälliga regler. Vi kommer, förutom det, bland annat att prata om arbetsmiljö och hemarbete – vilka skyldigheter har arbetsgivaren egentligen när personalen jobbar hemma?

Under Stora Lönedagen kommer vi såklart också att gå igenom pågående lagstiftningsarbetet, där bland annat LAS-utredningen och de nya reglerna kring arbetsanpassning är viktiga och intressanta punkter.

– Vi ska göra allt vi kan för att bringa klarhet i reglerna som gäller nu och framåt och hur det påverkar arbetsgivare, säger Anna Schönfelder.

Få fler intressanta artiklar – direkt till din inkorg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev Simployer Info. Det bästa från oss inom lön, skatt och moms en gång i månaden – enklare kan det inte bli. 👍

email

Nyhetsbrev

Dela sidan: LinkedIn twitter