Artiklar, nyheter och insikter
Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på LinkedIn, Facebook och Instagram.

Svenskarna vabbade 8,5 miljoner dagar under 2022
Siffror från Försäkringskassan visar att vabbandet bland svenska föräldrar ökade under år 2022. Peri (...)
2023-03-06
3 min

Checka in med medarbetarna innan de checkar ut!
I kampen om talangerna är det lätt att man som arbetsgivare riktar allt fokus på de man vill rekryte (...)
2023-02-27
4 min

Ledarskapsutveckling i oroliga tider
Turbulenta tider innebär stora förändringar, omprioriteringar och besparingar för många verksamheter (...)
2023-02-17
2 min

Oroliga medarbetare – chefer var uppmärksamma!
Tider av inflation, höga elpriser och höjda bostadsräntor kan göra att många medarbetare känner sig (...)
2023-02-15
2 min
2018-12-20
Vad innebär turordningsreglerna? - Enligt Sveriges Radio var det lagändringar i arbetsrätten som C och S inte kunde enas om och som fick förhandlingarna om regeringsbildningen att bryta samman. Bland annat uppges en oenighet kring förändringar avseende turordningsreglerna som skäl. Men vad innebär egentligen turordningsreglerna?
2018-12-14
- Arbetsgivaren måste komma till en förhandling om den fackliga organisationen begär det. Förhandlingsskyldigheten gäller även om företaget anser att organisationens krav saknar rättsligt stöd
2018-12-13
Föräldraskap och arbete - Arbetsgivare ska underlätta för kvinnor och män att förena arbete med föräldraskap. Det här enligt regler om aktiva åtgärder i diskrimineringslagen. Att anställda skaffar barn och blir föräldrar är en naturlig del av vardagen på arbetsplatsen. Arbetsgivare ska därför ge anställda med barn möjlighet att förena föräldraskapet med arbetet.
2018-12-12
Hur kan man lyckas med svåra förhandlingar? - Förhandlingar i olika former är ett återkommande inslag i dagens arbetsliv, inte minst om du arbetar som chef eller med HR. I huvudsak kan man säga att förhandla innebär att hitta gemensamma lösningar på problem. Man når oftast framgång om man kan sätta sig in i den andra partens problembild.
2018-12-12
Omplacering i samband med sjukfrånvaro - När en anställd är sjuk kan en omplacering bli aktuell som en rehabiliteringsåtgärd. En omplacering kan vara antingen tidsbegränsad eller varaktig.
2018-12-12
Lojalitet i tjänsten - Lojalitet och sekretess kan sägas vara en följd av det ingångna anställningsavtalet. Arbetsdomstolen (AD) har slagit fast att de anställdas lojalitetsplikt ingår som en del av anställningsavtalet, oavsett om lojalitetsplikten uttryckligen skrivs i avtalet eller inte. AD har i en dom bland annat skrivit att arbetstagaren inte får skada arbetsgivaren samt att arbetstagaren ska undvika lägen där han kan komma i en pliktkollision.
2018-12-10
Viktigt att agera när anställda underpresterar - Anställda som presterar under sin förmåga skapar ofta frustration och irritation hos kollegor, och i många fall påverkar det resultatet för hela teamet.
2018-12-05
Sju drivkrafter som bygger engagemang - Vad är det som gör att vissa företag lyckas medan andra kör fast? Varför tycker somliga bättre om att gå till jobbet än andra? Hänger det här två sakerna ihop? "Såklart! Att trivas med sitt jobb är en förutsättning för att känna engagemang och vara med att driva företaget framåt", säger Caroline Fjellner.
2018-11-30
Sociala medier i arbetslivet - Att anställda använder sociala medier är en numera en självklar och normal del av vår vardag. Dock är detta en relativt ny företeelse, som kan leda till en rad problemställningar för arbetsgivare. Möjligheten att ständigt vara uppkopplad kan exempelvis göra att gränsen mellan arbete och privatliv blir otydligare.
2018-11-29
Avtala om arbetsbefrielse - När en anställd sägs upp kan en särskild överenskommelse träffas mellan parterna om vilka villkor som ska gälla under uppsägningstiden. Tänk då på att överenskommelsen bör vara skriftlig. Den ska också undertecknas av både arbetsgivaren och arbetstagaren.
2018-11-29
Nya föreskrifter om smittrisker - Arbetsmiljöverket har tagit fram nya föreskrifter om smittrisker på arbetsplatser. De nya föreskrifterna har fokus på ett förebyggande arbete för att förhindra smittrisker och spridning av smittämnen i arbetsmiljön. En miljon anställda beräknas omfattas av de nya reglerna.
2018-11-27
Dålig stämning i teamet? Därför ska du hantera problemet direkt! - När en enskild person sprider dålig stämning i teamet så gäller det att agera snabbt. Men för att komma till rätta med problemet så måste man se djupare än bara till ytan. Inte sällan är det helt andra problem som ligger bakom beteendet.
2018-11-27
Karensdagen ut, karensavdraget in! - Från årsskiftet infördes nya bestämmelser om karensavdrag i sjuklönelagen. Samtidigt upphörde reglerna om karensdagen att gälla. Det nya karensavdraget ska uppgå till 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i form av sjuklön. I praktiken måste arbetsgivaren fastställa avdragets storlek för varje anställd.
2018-11-23
Länsförsäkringar vände trenden med &frankly - "Förmodligen hade vi inte hittat problemet om vi inte använd &frankly", säger Lars-Olof Moberg, kontorschef på Länsförsäkringar. Här berättar Lars-Olof Moberg om hur han lyckades vända en negativ spiral.
2018-11-19
God offboarding viktigt för bra avslut - Stora förändringar sker i förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare; arbetskraften blir allt rörligare och personalomsättningen högre. En snabbare förändringstakt och teknikutveckling innebär också att många företag behöver kompetensväxla och kanske säga upp medarbetare. Oavsett situation är det viktigt med en välfungerande och smidig offboardingprocess.