Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2020-04-14
7 tips i arbetet med kultur och värderingar - Läs våra 7 tips på vad du som arbetsgivare kan tänka på i det viktiga arbetet med kultur och värderingar i din organisation.
2020-04-14
Sjukskrivning under corona – nya regler att hålla koll på - Slopat karensavdrag, senarelagt läkarintyg och ersättning för sjuklönekostnader – riksdagen har beslutat om flera åtgärder som påverkar reglerna vid anställdas sjukfrånvaro. Vi satte oss ner med Simployers HR- och löneexpert Anna Schönfelder, för att få koll på vad de nya reglerna innebär!
2020-04-03
Prisnedsättningar – en momsfråga i coronakrisen - I det läget som Sverige befinner sig i just nu kommer många företag få problem med att betala sina leverantörer. Om säljare och köpare kommer överens om prisnedsättningar finns momsfrågor att tänka på.
2020-04-01
Får man vara föräldraledig vid inskolning? - Semestern är slut och många barn ska börja på förskolan eller i förskoleklass. Men hur fungerar det med föräldraledigheten, har föräldrar som vill vara med på barnens inskolning rätt att vara lediga från arbetet?
2020-04-01
Korttidsarbete – experterna svarar! - Redan samma eftermiddag som regeringen släppte pressmeddelandet om korttidspermittering började frågorna dundra in i supporten i Servicepaket HR och Lön. Trots att det är bråda dagar för både Mirja Lenes och Victoria Ödlund, HR- och löneexperter på Simployer, fick vi chans att sätta oss ned och räta ut några frågetecken kring hur korttidsarbete fungerar.
2020-03-27
Sänkta arbetsgivaravgifter under corona – så funkar det - Vilka företag får lägre arbetsgivaravgifter? Hur kommer det att fungera i praktiken? Vad gör man om man redan lämnat arbetsgivardeklarationen för mars månad? Just nu får vi många frågor om regeringens förslag om att tillfälligt sänka arbetsgivaravgifterna på grund av Coronakrisen. Här finns svaren på några av de vanligaste!
2020-03-26
Sänka anställdas lön – när går det? - Inom svensk arbetsmarknad är det praxis att inte sänka de anställdas löner så länge man är kvar i samma befattning. Arbetsgivare kan dock i vissa fall behöva sänka sina kostnader, t ex på grund av en försämrad ekonomisk situation.
2020-03-26
Utdelning dras tillbaka – vad händer med skatten? - I tider av Corona har en del företag beslutat att dra tillbaka sitt förslag på vinstutdelning eller att skjuta på utdelningen. Bolagsstämman kan också redan ha fattat beslut om utdelning, som sedan inte betalas ut eller kanske till och med betalas tillbaka till bolaget. Vad händer då med skatten?
2020-03-26
Anstånd med skatt i coronatider – hur och varför? - Vi får många frågor om den del av regeringens corona-krispaket som avser utökade möjligheter till anstånd med – och återbetalning av – skattebetalningar. Många företag är pressade ekonomiskt, och redan innan reglerna ens har trätt i kraft har tusentals ansökningar om anstånd enligt de nya reglerna kommit in till Skatteverket.
2020-03-25
Vad betyder förslaget om korttidspermittering? - Ett av förslagen regeringen har presenterat som budgetåtgärd med anledning av det nya coronaviruset handlar om ett system för korttidspermittering. Syftet är att företag inte ska behöva tvingas säga upp sin personal.
2020-03-24
Tydligare process med digitaliserat medarbetarsamtal - Under årets första kvartal är det högsäsong för medarbetarsamtal. Enligt Simployers stora marknadsundersökning* om just medarbetarsamtal kan vi se att många verksamheter saknar en väl strukturerad process för alla delar ett medarbetarsamtal består av – från förberedelse till mål.
2020-03-20
Leda på distans i digitala möten - När allt fler arbetar hemifrån är distansmöten mer aktuella än någonsin. Men det är inte alltid helt enkelt att leda ett konstruktiv och inspirerande möte via en videolänk? För att hjälpa dig att lyckas med ditt ledarskap på distans har våra experter samlat några konkreta tips. Dessa sammanfattas enkelt i följande fyra nyckelord: Förbered, Inspirera, Tydlighet samt Struktur.
2020-03-20
Varsel och permittering i coronatider – så funkar det - Som arbetsgivare är det viktigt att agera och reagera vid stora förändringar, men det är också viktigt att hantera de frågor som dyker upp på ett korrekt sätt. Många tidningsrubriker just nu som vittnar om varsel på företag i hela Sverige. Men vad innebär det egentligen?
2020-03-18
Kan arbetsgivaren skattefritt ersätta avbokade privatresor? - I samband med utbrottet av Coronavirus har många arbetsgivare kallat hem personal, både sådan som varit på tjänsteresa och personal som varit på semester i virusdrabbade områden. Frågan är – kan arbetsgivare skattefritt ersätta avbokningskostnader för anställdas privata resor?
2020-03-16
Så påverkar regeringens krispaket företag och arbetsgivare - Under måndagen presenterade regeringen en rad nya åtgärder för att bromsa de ekonomiska konsekvenserna för svenska arbetsgivare och företagare, med anledning av det nya coronaviruset.