Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2021-01-15
Tre LAS-utredningar tillsatta – det här innehåller de - PTK, IF Metall, Kommunalarbetareförbundet och Svenskt Näringsliv har förhandlat om anställningsskydd och omställning. Förhandlingarna resulterade i en principöverenskommelse om trygghet, omställning och anställningsskydd. Nu har Regeringskansliet beslutat om tre utredningar för att genomföra parternas överenskommelse.
2021-01-14
Vad är semesterlönegrundande frånvaro? - Det finns ett flertal frånvaroorsaker som genererar semesterintjänade trots att den anställda är borta från arbetet – semesterlönegrundande frånvaro. Den anställda tjänar då in betald semester som om personen varit på plats och arbetat.
2021-01-13
Nationaldagen den 6 juni infaller i år på en söndag - Nationaldagen den 6 juni blev en lagstadgad helgdag (röd dag) istället för Annandag pingst genom lagändring som trädde i kraft 2005.
2021-01-12
Vad innebär och innehåller slutlön? - När en anställning avslutas ska en slutlön utbetalas till arbetstagaren. Slutlönen består av lön för arbetad tid fram tills anställningen upphör, eventuell annan innestående lön och intjänad ej utbetald semester.
2021-01-11
Vad händer inom arbetsrätten 2021? - 2021 har precis börjat och många kommer nu tillbaka efter en välbehövlig jul- och nyårsledighet. Ett nytt år innebär också nya lagar och regler. Även 2021 kommer att bli ett händelserikt år när det gäller nya bestämmelser inom det arbetsrättsliga området.
2021-01-07
Framtidsspaning: 7 Aktuella roller för HR - Employer branding och medarbetarupplevelsen är viktigare än någonsin för att vi ska kunna rekrytera och behålla personal med rätt kompetens. För att bemöta detta bör HR få en mer framträdande strategisk roll i vilken HR äger personalstrategin på alla plan. Som en spaning inför framtiden har vi därför ringat in sju roller som kan bli aktuella för HR att axla.
2021-01-07
Kom igång med HR-masterdata - Nyfiken på HR-masterdata? I den här artikeln ska vi titta närmare på kombinationen masterdata, HR och säkerhet – alltså säker HR-masterdata, vad HR-masterdata betyder för verksamheter och varför den kan påverka gränssnittet mellan HR och IT.
2020-12-23
Förenkla och trygga medarbetarupplevelsen – låt era system prata med varandra! - Medarbetarupplevelsen hamnar mer och mer i fokus för HR, ledare och chefer. Genom att koppla ihop era system så att de kan “prata” med varandra får ni tryggare och smidigare medarbetarprocesser, något som i slutändan förbättrar era medarbetares upplevelse.
2020-12-22
Läkarintyg 2021 – vad gäller? - Med anledning av coronaviruset gäller sedan mars 2020 tillfälliga tidsgränser för när en sjukskriven ska lämna läkarintyg. Anledningen är främst att avlasta för sjukvården.
2020-12-21
Momsavdrag för solceller på bostäder - Ni har väl inte missat att bostadsrättsföreningar, förvaltare av hyresbostäder m.fl. har rätt till avdrag för moms på installation av solceller? Det gäller bland annat när överskottselen säljs med moms eller när man tar särskilt betalt för elen genom individuell mätning (IMD).
2020-12-15
5 tips när HR och IT ska samarbeta - Att HR och IT arbetar nära varandra är kanske inte den vanligaste konstellationen i en organisation – och till en början kan det kännas svårt, både vad gäller kommunikation och sättet att arbeta! Vi hjälper er med våra fem bästa tips för att komma vidare på bästa sätt.
2020-12-14
Så kan du hantera medarbetare med missbruksproblematik - Det kan uppstå situationer där du som chef behöver hantera missbruksproblematik i arbetslivet. Få koll på hur du bör agera och vad lagen säger.
2020-12-13
7 tips för att lyckas med onboarding på distans - Har du nya medarbetare på ingång som arbetar på distans? Vi har samlat 7 tips som underlättar arbetet med att introducera dem till verksamheten! Dessa fungerar såväl i coronatider, som när som helst annars när ledaren och medarbetarna inte befinner sig på samma plats.
2020-12-03
Nya föreskrifter om arbetsanpassning på väg - I juni, 2021, ersätts dagens nuvarande regler om arbetsanpassning och rehabilitering av nya föreskrifter, det har Arbetsmiljöverket beslutat. Vad betyder det för dig som arbetsgivare?
2020-12-03
Tillfällig lagstiftning om korttidsarbete - Nu ska verksamheter kunna få stöd vid korttidsarbete i ytterligare sju månader, utöver den ordinarie maximala stödperioden. Den tillfälliga lagstiftningen införs genom en ny lag; ”lag om stöd vid korttidsarbete i vissa fall”.