Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2020-05-20
Inget korttidsstöd vid utdelning, koncernbidrag eller semester - Att hänga med i svängarna när det gäller reglerna kring stöd vid korttidsarbete har verkligen inte varit lätt. Reglerna är i sig generellt formulerade och därigenom oklara och svårtolkade. De har också förtydligats i flera steg av Tillväxtverket, som är hanterande myndighet.
2020-05-18
Hur ska vi hantera lönerna under korttidsarbete? - Det finns många frågetecken i samband med att korttidsarbete har införts på arbetsplatsen just när det gäller lönehanteringen. Vi vill här dela med oss av vårt resonemang kring några av alla de frågor vi får i samband med detta.
2020-05-15
Simployer Personalhandbok förenklar tillvaron för chefer och HR – och för medarbetarna själva - Ständigt återkommande relativt enkla frågor från medarbetarna upptar onödig tid för HR och chefer – speciellt med tanke på utmaningen att ge korrekta och enhetliga svar på varje fråga. Tid som i stället skulle kunna användas till andra arbetsuppgifter och mer strategiska frågor.
2020-05-15
Stärk likviditeten och tänk på momsen! - Coronakrisen har skapat stor brist på likviditet hos många företag. Statens krispaket räcker inte till för att hjälpa den. Företagen behöver se över vad de själva kan göra. Här kommer några åtgärder med kommentarer om hur dessa påverkar momsen.
2020-05-15
Sjuklönekostnaden i AGI – vad gäller? - Vilket belopp ska redovisas i ruta 499 i arbetsgivardeklarationen? Hur stora är arbetsgivaravgifterna på sjuklönen? Vad gäller när den anställde var sjuk i mars men fick sin sjuklön i april? Detta är bara tre av alla de frågor vi får i supporten till våra Servicepaket här på Simployer. Här kommer svaren!
2020-05-08
Simployer Ledarhandbok ger trygga och handlingskraftiga ledare - I en del organisationer har ledaren varit på arbetsplatsen länge och vuxit in i rollen. I andra har hen gått kurser och ledarskapsutbildningar och har en massa erfarenheter och teorier i ryggen. Oavsett vilket, är Simployer Ledarhandbok ett användbart verktyg som gör vardagen enklare för ledare.
2020-05-08
Experterna: så leder du rätt på distans - Aldrig tidigare har distansarbete varit så aktuellt som just nu. Coronakrisen har ändrat många branschers sätt att arbeta och för arbetsgivare gäller det numera att skapa en fungerande arbetsmiljö även på hemmakontoren. HR-expert Anna Schönfelder och ledarskapsexpert Lena Wepplinger vill dela med sig av konkreta verktyg och praktiska råd för att kunna leda på distans på bästa sätt.
2020-05-07
Lån i Coronakrisen? Gör rätt från början! - Den pågående Coronapandemin påverkar många små företag kraftigt. Uteblivna intäkter slår hårt, och i många fall kan man inte rida ut stormen ens med hjälp av de stödåtgärder som står till buds.
2020-05-06
Avveckla verksamhet – vad händer med momsen? - Det är svåra tider för många företag just nu och på flera håll kan avveckling av verksamhet bli en ytterst aktuell fråga. Men vad händer då med momsen på de kostnader man har? Vi slog oss ner med momsexpert Håkan Larsson för att reda ut hur det egentligen fungerar med momsen när ett företag avvecklar sin verksamhet.
2020-04-29
Transparens och 'why' stärker Wints kultur mitt i krisen - – Alla som kliver på Wint-tåget ska känna att det finns ett starkt ”why”. Hos oss är varje medarbetare en nyckelperson och en entreprenör, säger Helena Alexandersson, HR-chef.
2020-04-28
Momskrångel med den tillfälliga hyresrabatten - Fastighetsägare som får del av den tillfälliga hyresrabatten ska normalt redovisa moms på bidraget. Om hyresgästen senare går i konkurs – utan att betala någon hyra – får fastighetsägaren inte fullt ut reducera den tidigare redovisade utgående momsen. Det anser Skatteverket.
2020-04-27
Hur beräknas avdraget för trängselskatt med egen bil? - Dagen för inkomstdeklarationen närmar sig. Senast den 4 maj ska deklarationen för fysiska personer vara inlämnad hos Skatteverket.
2020-04-24
Korttidsarbete och röda dagar – så fungerar det - På våren infaller många röda dagar under arbetsveckan och för alla som arbetar heltid innebär det oftast en eller ett par extra lediga dagar. För den som arbetar deltid kan det däremot uppstå frågor om hur arbetstiden ska förläggas. I samband med corona är denna fråga än mer aktuell, då många anställda omfattas av korttidsarbete och tillfälligt arbetar deltid.
2020-04-23
Tips inför deklarationen 2020 - Nu närmar sig den 4:e maj – deklarationsdagen med stort D – för de flesta. Även om man kanske inte har så många avdrag att göra finns det fortfarande möjligheter att påverka den slutliga skatten. Här är några tips!
2020-04-20
Vad innebär allmän visstidsanställning? - Allmän visstidsanställning är en anställningsform som kan passa bra för att anställa exempelvis sommarpersonal. Men vad innebär egentligen en allmän visstidsanställning och när övergår anställningen till en tillsvidareanställning?