Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2020-08-20
Semester vid föräldraledighet på deltid – hur funkar det? - Enligt semesterlagen är det arbetsgivarens ansvar att säkerställa att alla anställda tar ut minst 20 dagars betald semester i ledighet varje år. Detta gäller även deltidsanställda och anställda med deltidsfrånvaro, exempelvis föräldraledighet.
2020-08-20
Skatteförslag för ett starkare Sverige - Måndagen den 17 augusti presenterade den s k Omstartskommissionen sina förslag för ett starkare Sverige efter Coronapandemin. Kommissionen är ett initiativ från Stockholms handelskammare, ett slags tillfällig tankesmedja där experter inom olika områden har letts av nationalekonomen Klas Eklund.
2020-08-18
Överföring av personuppgifter mellan EU och USA med stöd av Privacy Shield ogiltigförklaras - Inom EU finns GDPR-förordningen som reglerar hur personuppgifter får hanteras i samtliga EU-länder. Mellan USA och EU gäller inte GDPR, istället har ett eget regelverk tagits fram som ska säkra ett fullgott skydd vid överföring av personuppgifter mellan länderna. Detta regelverk har nu alltså underkänts av EU-domstolen.
2020-08-17
Vad är employer branding? - Employer branding innebär att arbeta strategiskt med uppfattningen om er som arbetsgivare. Läs våra tips på hur du kan förbättra ert employer brand här!
2020-08-17
Crossboarding – detta bör du veta - Att anställda byter jobb internt är en win-win situation. Förutsättningen är att du som chef behandlar övergången till en ny avdelning på rätt sätt.
2020-08-08
Tjänstledighet för studier – 5 saker att tänka på - Vad gäller när en medarbetare begär tjänstledighet för studier? Vilken typ av ledighet har medarbetaren rätt till och vad behöver du som arbetsgivare göra?
2020-08-03
Detta bör du göra innan nyanställda börjar - Hösten är en vanlig period att fundera på nya karriärsteg och företag har nu chansen att ta tillvara på ny och frisk talang ute på marknaden. Men en lyckad anställning kräver att chefen gör rätt redan innan den nya medarbetarens första arbetsdag!
2020-07-20
Tillbaka till arbetet efter corona - Många arbetsgivare har nu lämnat en annorlunda och utmanande tid bakom sig. Coronapandemin har påverkat de flesta verksamheter och många har tvingats till snabba förändringar och anpassningar. Nu är det dags att titta framåt och planera för olika scenarion inför hösten.
2020-07-03
Reagera och våga agera på signaler om alkoholproblem - Utöver att sommaren och semestern är en underbar tid med ljusa sommarkvällar är det även en tid som – för många – innebär en högre alkoholkonsumtion. Det är ofta på jobbet som de första tecknen på alkoholproblem visar sig, men det gäller att chefer och kollegor vågar se och agera. Ämnet är känsligt och det behövs kunskap för att våga agera.
2020-06-29
Klädkoder i arbetslivet - Vilka signaler sänder vi ut genom vårt sätt att klä oss på arbetet och kan vi bestämma våra klädval själva helt och hållet? På den sistnämnda frågan skulle sannolikt en ståuppartist svara ja medan det tveklöst blir ett nej-svar från kabinpersonal inom flyget. Men hur ska man ställa sig till shorts under soliga sommardagar?
2020-06-18
Missa inte detta vid implementing av HR masterdata - Del fyra och sista delen i artikelserien om masterdata i kombination med HR och säkerhet handlar om implementeringen. Här får du tips som förenklar processen.
2020-06-12
Covid-19 tester – viktigt att känna till som arbetsgivare - Just nu råder ett stort tryck på att testa sin personal för antikroppar mot Covid-19. Och många är de som vill testa sig. I den här artikeln tar vi upp olika frågeställningar som vänder sig till arbetsgivare som vill testa sin personal för antikroppar mot Covid-19 (SARS-CoV-2 antikroppar).
2020-06-10
Smidigt flöde i det digitala ekosystemet - I den här artikeln om HR-masterdata där vi går närmare in på arbetsprocesser samt det digitala ekosystemet av verksamhetens olika system och dataflödet emellan dem.
2020-06-03
Resultaten inne från utredningen om moderniserad arbetsrätt - Utredningen om en moderniserad arbetsrätt överlämnade måndagen den 1 juni sitt betänkande till regeringen. Utredningen är en del av januariavtalet, den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.
2020-06-03
Skattefria gåvor till anställda under coronpandemin - En ny åtgärd med anledning av coronakrisen är att arbetsgivare kan ge ytterligare skattefria gåvor, d v s utöver minnesgåvorna och julgåvorna, till sina anställda under juni – december 2020. Ett syfte med detta är att inköpen av gåvorna gynnar det lokala näringslivet i ett svårt ekonomiskt läge.