Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2023-02-02
Helgdagar 2023 – rätt till ledighet? - För både arbetsgivare och anställda är det intressant att känna till när helgdagar och röda dagar infaller under året. För arbetsgivaren handlar det om att kunna planera sin verksamhet och för många anställda innebär det några extra dagars ledighet. Vad gäller för 2023?
2023-01-31
2023 - HR och ledare blir viktigare än någonsin - Nyårsraketerna har slocknat och vi har officiellt gått in i ett nytt år. Bakom oss lämnar vi ett år präglat av global oro, ekonomisk osäkerhet och ökade levnadskostnader, och samma osäkerheter kommer sannolikt att påverka oss även 2023.
2023-01-30
Låt inte lön driva behållarkultur – inte ens i en lågkonjunktur - Vi närmar oss en lågkonjunktur med högsta inflationen på 30 år som kan resultera i att de anställda som blir kvar vill se en rejäl löneökning. Det här är en utmaning för företag som i stället behöver ta andra grepp för att bemöta kravet.
2023-01-30
De 3 vanligaste fallgroparna i arbetet med företagskultur - Kulturen är en viktig del av hur man upplever en arbetsplats. Men är definitionen av kultur detsamma för alla? Linus Jonkman, Kulturstrateg på Astronaut, delar de vanligaste misstagen i arbetet med värdegrund och företagskultur.
2023-01-27
LK Group om värdet av att digitalisera medarbetar­samtalen - Att medarbetarna är företagets viktigaste tillgång är det många som kan slå ett slag för. Har du inte systemstöd för att ta hand om den tillgången kan det bli svårt att få det att fungera i längden. Speciellt när organisationen växer och det blir fler anställda att hålla koll på. Jag satte mig ner tillsammans med Helena Lillienberg, HR Manager på LK Group för att prata om hur de har gjort för att digitalisera sina medarbetarsamtal.
2023-01-18
Hallands hamnar: ”Vi har fått struktur på vårt arbete” - I samband med att Europas mest moderna skogshamn ska byggas krävs struktur och effektivisering i arbetet. Simployers handböcker och expertstöd är några av anledningarna till att Hallands Hamnar slipper lägga tid och resurser på grundarbetet för administrativa blanketter och dokument. "För mig är Simployer en naturlig kollega", säger Solweig Hagselius, HR-chef vid Hallands Hamnar.
2023-01-17
Kulturen skapar förutsättningarna för engagemanget - Lotta Sundqvist, chef för direktförsäljning på Svedea, kammade hem priset som "Årets Engagemangsförebild". Hennes imponerande sätt att mäta och driva engagemang inom sitt team har varit en stor inspirationskälla för andra chefer på organisationen. Här är hennes tips på hur du lyckas!
2023-01-16
HR och lön 2023 – detta behöver du veta! - Nytt år innebär också flera nya lagar och regler för arbetsgivare att ha koll på. Vet du vad som gäller för HR och lön under 2023?
2023-01-13
Inflationen stiger och utgifterna ökar – är arbetsgivaren skyldig att kompensera? - Inflationen stiger och med den ökar även kostnader för energi, räntor, drivmedel och mat. Allt fler upplever allt mindre i plånboken. Lönen som tidigare räckte till allt och lite till, räcker nu inte ens till de mest nödvändiga utgifterna. Så vad händer nu? Har arbetsgivaren något juridiskt ansvar att kompensera de anställda för att lönens värde minskar?
2023-01-12
Öppna frågor i &frankly underlättar förbättringsarbetet - BabyBjörn prisades som "Årets Engagemangsraket" på &franklys Engagement Award 2022. De har drivit engagemangsfrågan med både nyfikenhet och tydlig riktning – och bevisligen lyckats väl. "Målet är att alla är delaktiga och känner ett driv av nytänk och innovation, varje dag, tillsammans", säger Eva Andersson, Global Human Resources Director på BabyBjörn
2023-01-11
GDPR för lön – det kan bli dyrt att inte göra rätt! - Det kan bli en dyr historia om personuppgifter och skyddande av anställdas integritet inte hanteras på rätt sätt. Dataskyddsförordningen (GDPR) ställer höga krav på dig som arbetsgivare och arbetar du med lön och förmåner kommer du ofta i kontakt med olika typer av personuppgifter. Vad är viktigt att tänka på?
2023-01-10
Omställningsstudie­stödet i praktiken - Arbetsmarknaden förändras i rask takt vilket ställer helt nya kunskapskrav på medarbetarna. Att göra ett kompetenslyft mitt i arbetslivet kan kännas som en hög tröskel ekonomiskt. Men med det s k omställningsstudiestödet finns det äntligen förbättrade förutsättningar att finansiera studier för de som redan är etablerade på arbetsmarknaden. Så hur fungerar det i praktiken?
2023-01-09
Engagemang och motivation i svåra tider – 4 tips på hur du lyckas - Vi har en hög inflation och en stundande lågkonjunktur som hänger i luften. I osäkra tider kan det vara svårt att behålla engagemanget hos sina medarbetare men det är också då det är viktigare än någonsin, berättar Caroline Fjellner, Chief Product Officer på Simployer och grundare av &frankly. Här är hennes 4 bästa tips på hur du motiverar dina medarbetare när ni står inför en utmanande period.
2022-12-22
Avtalsrörelsen 2023 drar igång på allvar - Nu är den igång på riktigt, avtalsrörelsen 2023. Vid en nyligen hållen presskonferens utbyttes avtalskraven för lönerörelsen 2023 mellan industrins parter.  HR- och arbetsrättsexpert Natalia Björkman på Simployer signalerar att parterna står långt ifrån varandra, som väntat.  örkman på Simployer signalerar att parterna står långt ifrån varandra, som väntat. 
2022-12-21
Dustin: "Engagerade medarbetare är avgörande för lönsamheten" - IT-återförsäljaren Dustin lägger mycket fokus på utveckling och hållbarhet. Därför märks också en tydlig positiv effekt på medarbetarnas engagemang som de mäter med Simployer och &franklys pulsmätningsverktyg.