Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2024-02-28
Förhandling på grund av arbetsbrist - Arbetsbrist och uppsägning är oftast negativt laddade ord, för såväl arbetsgivare som arbetstagare. Ibland är de dock en nödvändig del av vardagen och det viktigt att följa de regler som finns. Läs vidare och få reda på vad som gäller, och hur du gör rätt från första början.
2024-02-28
Uppsägning vid arbetsbrist – vad innebär det? - Flera företag har den senaste tiden varslat om uppsägningar på grund av arbetsbrist. Vid uppsägningar finns en hel del att tänka på, här sammanfattar vi de olika stegen.
2024-02-27
Det så kallade tre-undantaget vid uppsägning - I samband med förändringarna i LAS 2022 ändrades turordningsreglerna vad gäller möjligheten för arbetsgivaren att kunna undanta arbetstagare från turordningen. Vad innebär dessa undantagsregler?
2024-02-26
Får vi betala ut semesterdagarna i pengar? - En vanlig fråga i dessa tider, när året börjar gå mot sitt slut och många anställda sitter med kvarvarande semesterdagar, är om det är okej att betala ut dessa i pengar. Det enkla svaret är – nej.
2024-02-23
Avslut av leasing – ett svårlöst momsproblem - Ett avslut av ett leasingavtal för en personbil kan göras på några olika sätt som har stor påverkan på hanteringen av momsen. Ofta är det nästan omöjligt att – med ledning av handlingar från bilhandlare eller leasingföretag – veta vad som faktiskt har hänt och hur detta ska redovisas. Vi reder ut de olika sätten och tipsar om hur du ska tänka för att hamna rätt.
2024-02-20
Så hanterar du frågor om lön i medarbetarsamtalet - Många arbetsgivare är nu i gång med att planera årets medarbetarsamtal. Med ökade levnadskostnader är också många arbetstagare spända inför den kommande löneförhandlingen.
2024-02-19
Har dina anställda inte tagit ut årets semester än? - Då kan det vara dags att se till att personalen tar ut sin semester innan semesteråret tar slut den 31 mars. Enligt semesterlagen ska arbetstagare ta ut minst 20 betalda semesterdagar under semesteråret. De betalda semesterdagar som överstiger 20 dagar kan arbetstagaren spara till ett kommande år.
2024-02-14
Simployer förvärvar AlexisHR - HR-teknologibranschen är i ständig utveckling, och nu tar Simployer ett betydande steg framåt med förvärvet av AlexisHR AB. Detta är ett av de största förvärven i Simployers 40-åriga historia och utgör ett viktigt steg på vägen mot att bli den ledande leverantören av HR-lösningar i norra Europa.
2024-02-12
Vad gäller vid deltidssjukskrivning? - En anställd kan vara sjukskriven på heltid eller deltid beroende på hur mycket arbetsförmågan är nedsatt. Möjligheten till deltidssjukskrivning gäller både under sjuklöneperioden och vid längre sjukperioder.
2024-01-30
Vabba eller vobba – har du koll? - Årets stora vab-period, eller Vabruari som den också kallas, pågår för fullt och många föräldrar måste vara hemma för att ta hand om sitt sjuka barn. Har du koll på vad som gäller för att få ut tillfällig föräldrapenning när du vabbar?
2024-01-25
Äntligen kan pappersfakturorna slängas! - Till slut! En långdragen process, men ett riktigt härligt resultat. Pappersmaterial ska bara behöva sparas tills informationen förts över till digital lagring. Sedan kan materialet kastas! Regeringen tror att företagen kommer att spara nästan 4 miljarder kronor per år.
2024-01-18
Dödligaste arbetsåret på 15 år – expertens uppmaning till arbetsgivare - År 2023 blev ett dystert år sett till antalet arbetsplatsolyckor med dödlig utgång. 65 människor miste livet, vilket gör 2023 till det dödligaste arbetsåret på 15 år.
2024-01-16
Sluta gissa – mät fakta och styr mot målen med HR-data istället - Alla arbetsgivare vill bli mer effektiva, få in större intäkter och ha anställda som trivs – men visste du att HR sitter på en massa data som kan hjälpa er att nå dit? Att använda HR-data på rätt sätt kan däremot vara en utmaning, för vad är det egentligen vi mäter och hur tar du tillvara på den?
2024-01-09
Därför väljer kunderna Simployer framför konkurrenterna - Vi vet, det är inte vackert att tuta i egen lur. Men vi har (minst) 5 goda skäl till att berätta hur Simployers produktsvit spelar i en egen liga och varför användarna blivit våra bästa ambassadörer.
2023-12-22
Konsekvenserna av ett dåligt avslut på arbetsplatsen - I dagens osäkra arbetsklimat är det avgörande att hantera avslut av anställning på ett värdigt sätt. “Att avsluta en långvarig anställning kan kännas som att avsluta en relation, vilket kräver tid för bearbetning och att gå vidare. Ett dåligt avslut kan få allvarliga konsekvenser”, menar Simployers HR-expert Cecilia Fredriksson.