Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2024-05-31
Hur hanteras semester i samband med sjukskrivning? - Som arbetsgivare ska man se till att alla anställda får minst fyra veckors semester under sommaren. Men vad gäller för de som är sjukskrivna, ska de också ta ut semester?
2024-05-30
Anställa sommarjobbare? Välj rätt anställningsform! - Nu är det inte långt kvar till sommaren och många arbetsgivare arbetar in i det sista med att anställa sommarjobbare. I LAS (lagen om anställningsskydd) finns det flera olika former av visstidsanställningar och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja.
2024-05-24
13 tips om ni vill testa 4-dagarsvecka - Intresset för kortare arbetstid har blivit en het fråga på senare tid och har engagerat företag, anställda, fackföreningar och politiker i debatten. Några fackförbund driver frågan aktivt, och både kommuner och företag har startat pilottester för att se hur det fungerar i praktiken.
2024-05-23
Äntligen kan pappersfakturorna slängas! - Till slut! En långdragen process, men ett riktigt härligt resultat. Pappersmaterial ska bara behöva sparas tills informationen förts över till digital lagring. Sedan kan materialet kastas! Företagen beräknas spara nästan 4 miljarder kronor per år i minskad administration.
2024-05-21
Alla anställda har rätt till raster och pauser - Återhämtning är viktigt för att orka och må bra under arbetsdagen. Ett sätt att få återhämtning på är genom att ta raster och pauser. Dessa avbrott kan användas för att till exempel äta lunch, ta en kaffepaus eller bara för att sträcka på sig. Vad är skillnaden mellan en rast och en paus och hur långa får dessa vara? Här reder vi ut begreppen om raster och pauser och vad man som arbetsgivare ska tänka på.
2024-05-20
Snart aktualiseras kundföretagets skyldigheter enligt uthyrningslagen! - De nya reglerna i uthyrningslagen som tillkom under 2022 kommer i höst bli högaktuella för många företag. Reglerna innebär att den som varit inhyrd på samma driftsenhet hos ett kundföretag i mer än 24 månader under en 36-månadersperiod har rätt till ett erbjudande om tillsvidareanställning hos kundföretaget, alternativt kan kundföretaget istället utge en ersättning motsvarande den inhyrdes två faktiska månadslöner.
2024-05-15
Får man ha shorts på jobbet? - Soliga dagar och stigande temperaturer får svenskarna att kasta av kläderna, men borde chefen neka dig shorts på jobbet?
2024-05-15
Sola solarium är inte friskvård - Att sola solarium utgör inte längre friskvård. Det anser Skatteverket i ett nytt ställningstagande. 
2024-05-15
De nya reglerna i uthyrningslagen - hur beräknas ersättningen? - Den 1 oktober 2022 tillkom nya regler i Uthyrningslagen som innebär att den person som varit inhyrd på en och samma driftsenhet i mer än 24 månader under en 36-månadersperiod har rätt till antingen en tillsvidareanställning hos kundföretaget eller att få två aktuella månadslöner utbetalda av kundföretaget.
2024-05-14
Kan vi tvinga anställda att ta semester? - Det kan finnas flera situationer när arbetsgivaren vill att de anställda ska ta ut sin semester. Ett exempel är när anställda har för många semesterdagar kvar. Vad gäller, kan arbetsgivaren tvinga anställda att ta semester? Simployers HR- och löneexpert Anna Schönfelder förklarar.
2024-05-13
Personalfester – vanliga frågor om intern representation - Svar på vanliga frågor om skatteregler för intern representation och personalfester. Hur många personalfester per år, digitala personalfester, alkohol och mat.
2024-05-06
Chefers arbetsmiljö riskerar att glömmas bort  - Chefer är ansvariga för att se till att medarbetarna har en bra arbetsmiljö, men deras egen arbetsmiljö riskerar att glömmas bort. Arbetsmiljöverkets inspektionsinsats av arbetsmiljön för första linjens chefer i privat sektor visar att det faktiskt finns flera brister.
2024-05-02
Föräldraledighet – högst tre perioder per år - Föräldraledigheten får delas upp på högst tre perioder per kalenderår. Man kan dock komma överens om fler perioder. Ledighet som sträcker sig över ett årsskifte hänförs till det år den påbörjades. Från och med den 1 juli 2024 kan föräldrar överlåta föräldrapenningdagar vilket innebär att andra än barnets föräldrar kan ha rätt till föräldraledighet.
2024-04-30
Så här underlättar du för pollenallergiker på jobbet - Våren kan vara extra utmanande på jobbet för anställda som är allergiska mot pollen. Med enkla åtgärder kan du som arbetsgivare hjälpa dina medarbetare att minska problemen med pollen i arbetsvardagen.
2024-04-22
Helgdagar och klämdagar – ledig eller inte? - Storhelger innebär för många några extra lediga dagar. På många arbetsplatser kan det bli diskussioner om arbetstidens förläggning. Hur arbetar man till exempel på valborgmässoafton och har man rätt till ledighet på en så kallad klämdag?