Artiklar, nyheter och insikter


Håll dig uppdaterad med det senaste från Simployer. Du kan också följa oss på
LinkedIn, Facebook och Instagram.

2016-09-05
De nya arbetsmiljöreglerna – en sammanfattning - Har du inte kommit igång med arbetsmiljöarbetet enligt de nya föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö? Lugn, här kommer en sammanfattning på vad du som arbetsgivare måste göra.
2016-09-05
Nu kan viss golf bli skattefri - Golf har länge varit en av de ”förbjudna” sporterna i reglerna om skattefri motion och friskvård, men ett aktuellt fall kan bli en riktig hole-in-one för golfälskare. I ett förhandsbesked har Skatterättsnämnden nämligen kommit fram till att motionsbidraget får användas till vissa typer av golfspel.
2016-09-01
Vem ansvarar för arbetsmiljön? - Att personalen trivs och känner sig trygg är grundförutsättningar för en god arbetsmiljö. Det är alltid arbetsgivarens som har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är hälsosam, men även medarbetarna har vissa skyldigheter.
2016-08-26
Du kan påverka momssatsen på e-böcker! - Idag är det hög moms (25 %) på e-böcker (inklusive tidningar och tidskrifter) liksom e-böcker som streamas eller laddas ned till mobiltelefon. Däremot är det bara 6 % moms på tryckta böcker.
2016-08-25
Anställningsintervju – så blir du bättre! - Många chefer är med och rekryterar personal till det egna teamet. För att hitta rätt personer behövs bra intervjuer – vilket kräver erfarenhet, kunskap och en tydlig strategi. Här får du några enkla och konkreta tips som lyfter dina intervjuer till nästa nivå.
2016-08-16
5 tips för att komma igång med arbetsmiljöarbetet - Har du också dåligt samvete för arbetsmiljöarbetet i företaget? Det behöver inte vara komplicerat: Genomför du dessa 5 punkter har du kommit långt!
2016-06-22
Framgångsrikt förändringsarbete - Förändringsprocesser är oundvikligt i arbetslivet. Det kan handla om allt från arbetsbrist och verksamhetsutveckling till att företaget ska byta lokaler. – Men vad händer egentligen med medarbetarna i samband med en organisationsförändring?
2016-06-08
Sommarjobbare? Dra inte skatt i onödan! - Sommarlovet närmar sig och med det säsongen för extrajobbande studenter och ungdomar. Har du tänkt anställa en sommarjobbare? Glöm då inte bort att den som tjänar max 18 738 kronor under året inte betalar skatt på sina inkomster – och du som arbetsgivare slipper skatteavdragen. Vi reder ut vad som gäller!
2016-05-25
Ska du anställa sommarjobbare? Tänk på detta! - Om du vill anställa en ung person över sommarmånaderna finns det en hel del att tänka på inför anställningen. För personer under 18 år gäller till exempel särskilda arbetsmiljöregler, och glöm inte heller bort att välja en giltig anställningsform.
2016-05-10
Varför flyttar folk till Portugal? - Nästan 500 svenskar flyttade till Portugal förra året, en ökning med drygt 600 procent sedan 2009. Klimatet i all ära – en inte alltför vågad förklaring till flyttrenden är de gynnsamma skattereglerna i landet. Men vad säger egentligen regelverket?
2016-04-29
Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd - Regeringen föreslår ett förtydligande av det i lagen redan befintliga kravet på den enskilde att i första hand själv tillgodose sina behov.
2016-04-29
Tre av tio tjänstemän saknar kunskap om tjänstepension - Tre av tio privatanställda tjänstemän känner inte till att tjänstepension ingår i kollektivavtalet – trots att det i snitt handlar om 2 900 kronor i månaden i pensionsavsättning. Det visar en ny undersökning från PTK.
2016-04-29
Ändringar i utstationeringsdirektivet skadar EU-handeln - EU-kommissionen har antagit förslag till ändringar i utstationeringsdirektivet. Förslaget har som mål att minska utländsk konkurrens genom att utländska företag ska tvingas betala högre löner än inhemska företag. Direktivet skadar handeln mellan länderna i EU, skriver Sverker Rudeberg, ansvarig för arbetsmarknadsfrågor på EU nivå på Svenskt Näringsliv, i en kommentar.
2016-04-29
Förslag om ändrat utstationeringsdirektiv - Utstationeringsdirektivet ska ändras så att utstationerade arbetstagare omfattas av samma regler om lön och arbetsvillkor som värdlandets arbetstagare. Det har EU-kommissionen nyligen föreslagit.
2016-04-29
Sänkta arbetsgivaravgifter för enskilda näringsidkare - Regeringen vill göra det lättare för egenföretagare att göra sin första anställning. Därför remitteras i dag ett förslag om sänkta arbetsgivaravgifter för den första anställda, Växa-stöd, så att fler ska våga ta steget att anställa.